Dubnová inflace byla nižší, než očekávala ČNB

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dubnová inflace byla v porovnání s prognózou České národní banky o 0,4 procentního bodu nižší. Odchylku způsobil zejména nižší než očekávaný růst cen potravin. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Meziroční míra inflace v ČR v dubnu zpomalila růst na 3,5 procenta.

 

V dubnovém vývoji se podle Holuba zřejmě projevila dřívější než přepokládaná korekce cen některých skupin potravin včetně vajec. "Jejich zdražování v předešlých měsících přitom vedlo ke znatelnému zrychlení cenového růstu v tomto segmentu spotřebního koše," uvedl Holub. Vývoj cen potravin je přitom podle něj v posledních měsících obtížně předvídatelný.

Zveřejněná data podle Holuba potvrzují vyznění současné prognózy ČNB ohledně protiinflačního působení domácí ekonomiky. "Zdrojem nedávného zvýšení inflace byl souběh několika jednorázových vlivů, zejména úpravy DPH, růstu ceny potravin i regulovaných cen a postupného prosakování předešlého oslabení měnového kurzu do cen," upozornil Holub.

Podle prognózy se bude celková inflace v důsledku zvýšení DPH pohybovat ve zbytku letošního roku poblíž současných zvýšených hodnot, uvedl Holub.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK