V Praze loni klesla automobilové doprava; poprvé od 1990

14.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - V Praze loni klesl objem automobilové dopravy 1,2 procenta, od roku 1990 jde o první pokles. Téměř o tři procenta klesla nákladní doprava, osobní o procento. Vyplývá to z ročenky pražské dopravy, kterou dnes novinářům představil náměstek ředitele Technické správy komunikací hlavního města Prahy (TSK) Ladislav Pivec.

TSK od konce 70. let minulého století měří takzvané dopravní výkony na pražských komunikacích. Toto číslo uvádí, kolik kilometrů denně ujedou automobily na pražských silnicích. Výkony loni celkem klesly zhruba z 22,2 milionu kilometru na 21,93 milionu kilometru. "Dopravní výkony od roku 1990 strmě rostly. Byť je to (pokles o) jedno procento, je to zajímavý jev," řekl Pivec.

Příčin může být podle Pivce několik, na objemu dopravy, především té nákladní, se mimo jiné projevuje současná ekonomická krize. Vliv má i cena pohonných hmot a opatření, kterými město dopravu v centru omezuje, řekl.

TSK očekává, že podobný trend bude pokračovat. "Předpokládáme, že letos nedojde ke zvýšení objemu dopravy. Předpokládáme zachování současného stavu," uvedl.

Cestující se ale podle Pivce nepřesouvají do MHD. "Počet lidí v MHD se nezvedl. Snížila se celková mobilita, lidé méně cestují," upozornil.

Podle dnešního vydání deníku E15 dokonce loni počet lidí, kteří MHD využívají, klesl. Praha přišla o 100 milionů cestujících, polovina úbytku připadá na metro. Počet pasažérů v pražské MHD loni činil 1,123 miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK