Itálie prodala víceleté dluhopisy, úrok zůstal téměř beze změny

14.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Itálie dnes úspěšně prodala víceleté dluhopisy za 5,25 miliardy eur (133,1 miliardy Kč) tedy na horním konci plánovaného objemu. Výnosy zůstaly téměř beze změny a poptávka byla o něco vyšší, než v předchozí aukci. Dluhopisy za příznivého zájmu investorů i v době, kdy rostou spekulace, že Řecko opustí eurozónu, prodaly rovněž Španělsko a Kypr.

 

Italské ministerstvo financí prodalo tříleté dluhopisy za 3,5 miliardy eur s výnosem 3,91 procenta. Výnos sice nepatrně stoupl z 3,89 procenta v předchozí dubnové aukci a byl nejvyšší od ledna, je však pod čtyřmi procenty, tedy pod současnou výší výnosu na trhu.

Poměr nabídky k poptávce, indikátor zájmu investorů o dluhopisy, činil 1,52 a mírně se tak zvýšil proti předchozí aukci. Itálie rovněž prodala dluhopisy se splatností v letech 2020, 2022 a 2025. Zde se výnosy pohybovaly od 5,33 procent po 5,9 procenta. Tyto dluhopisy však země nevydává pravidelně.

Španělsko prodalo za vysoké poptávky krátkodobé dluhopisy za 2,9 miliardy eur. Výnosy se však výšily, u 12 měsíčních dluhopisů na tři procenta z 2,6 procenta minulý měsíc a u 18měsíčních na 3,3 procenta z 3,1 procenta.

Kypr dnes prodal krátkodobé dluhopisy se splatností 13 týdnů a 30 dní. V obou případech byl výnos dluhopisů nižší, než v předchozí aukci před několika měsíci a poptávka překonala nabídku, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK