MF dosud eviduje objednávky na dluhopisy za zhruba pět mld. Kč

14.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Lidé si k dnešnímu poledni objednali spořící státní dluhopisy za zhruba 5,2 miliardy korun. Vyplývá to z informací ministerstva. Státní dluhopisy pro občany začalo MF prodávat ve čtvrtek. Celkem chce nabídnout tyto obligace až za 20 miliard korun.

Dluhopisy je možné pořídit na 397 pobočkách České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a nově J&T Banky. Objednávky musí investoři uhradit do pěti pracovních dnů od skončení upisovacího období, které MF stanovilo na 10. až 31. května. Úřad zároveň upozornil na to, že období může být zkráceno. Cenné papíry vydá ministerstvo 12. června. Na podzim MF chystá další emisi ve stejném objemu.

Nově si mohou tři typy dluhopisů koupit mimo jiné kraje, města, veřejné vysoké školy, stavovské komory a veřejnoprávní instituce jako Česká televize nebo ČTK. Dosud si cenné papíry mohly koupit pouze domácí a zahraniční fyzické osoby, občanská sdružení, odborové organizace, nadace nebo nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, registrované církve nebo náboženské společnosti. Loni na podzim si investoři objednali celkově spořicí dluhopisy za víc než 20 miliard Kč.

Vedle pětiletého kuponového a reinvestičního spořicího dluhopisu ministerstvo vydává 1,5letý diskontovaný dluhopis a sedmiletý protiinflační dluhopis. Tento typ je určen jen pro fyzické osoby a občanská sdružení fyzických osob.

Průměrná roční výnosnost u 1,5letého diskontovaného dluhopisu bude 2,05 procenta, u pětiletého kuponového 3,22 procenta a u pětiletého reinvestičního dluhopisu 3,41 procenta, protože u něj se roční výnos bude reinvestovat do dalších let. Nákup dluhopisů, jejich správa, výplata i reinvestice úrokového výnosu jsou zdarma.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK