Krajský soud v Brně zrušil pokutu 1,5 milionu Kč pro H. Králové

04.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 4. června (ČTK) - Krajský soud v Brně zrušil pokutu 1,5 milionu korun, kterou Hradci Králové uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za údajné chyby při zadávání výstavby parkovacích míst. Podle soudu úřad začal případ zkoumat pozdě. Nemohl proto ani hradeckou radnici sankcionovat. ČTK to řekla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. ÚOHS ještě může podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).

Sedláčková uvedla, že zákon o veřejných zakázkách stanoví tříletou lhůtu pro zahájení správního řízení. Tato lhůta se počítá od okamžiku, kdy radnice zakázku zadala. Koncesní smlouvu radnice uzavřela koncem roku 2006. Podle soudu se ÚOHS případem začal zabývat až po uplynutí tříleté lhůty. "Úřad tak nemohl postup města Hradec Králové jakožto zadavatele přezkoumat ani mu za případné porušení zákona uložit pokutu," řekla mluvčí.

Sankce patřila k nejvyšším, které úřad dosud dal městům. ÚOHS tvrdil, že zadavatele byl povinen zakázku zadat v některém ze zadávacích řízení a zveřejnit ji jak na centrální adrese, tak v Úředním věstníku Evropské unie, což neučinil. Město tak podle něj narušilo soutěžní prostředí, do tendru se v případě správného postupu mohli přihlásit i další uchazeči.

Základním znakem koncese je mimo jiné přenos podstatných rizik z veřejného zadavatele na koncesionáře. ÚOHS konstatoval, že ekonomické riziko v tomto případě neexistuje, proto nešlo o koncesi, ale veřejnou zakázku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK