Začal odvolací soud s francouzským makléřem Kervielem

04.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 4. června (ČTK) - V Paříži dnes začal odvolací soud s bývalým makléřem francouzské banky Société Générale Jérômem Kervielem. V říjnu 2010 byl odsouzen k pěti letům vězení, z toho třem nepodmíněně, za svou roli v jednom z největších obchodních podvodů v historii. Proces, ve kterém se podle místních médií očekávají ostré střety mezi advokáty Kerviela a banky, má trvat do 28. června.

Pětatřicetiletého Kerviela uznal v roce 2010 soud vinným z toho, že zneužil důvěru, padělal dokumenty a nelegálně vstupoval do počítačů. Kromě vězení mu nařídil splatit celou výši škody vyčíslenou na astronomických 4,9 miliardy eur (126,3 miliardy Kč), zatímco banku soud očistil od jakékoliv zodpovědnosti za Kervielovy obchody.

Société Générale, která prostřednictvím Komerční banky působí i v České republice, byla při procesu zcela zbavena odpovědnosti i za ztrátu. Kerviel zakládal svou obhajobu na tvrzení, že jeho nadřízení o jeho riskantních finančních operacích věděli, a dokonce ho v nich povzbuzovali. Strůjce nelegálních obchodů se po rozsudku označil za obětního beránka. Později napsal knihu a stal se svého druhu lidovým hrdinou.

Kerviel nyní kromě jiného obvinil banku ze lži a manipulace. Banka reagovala tím, že na něj podala žalobu za pomluvu.

Případ vypukl v roce 2008 poté, co banka oznámila, že Kerviel využil znalosti jejího bezpečnostního systému a provedl bez jejího vědomí řadu neautorizovaných finančních transakcí. Kerviel byl okamžitě propuštěn a od té doby tvrdí, že jeho nadřízení o jeho rizikových transakcích věděli a tolerovali je. Toto tvrzení rozvinul také ve svých pamětech a nyní se ho bude opět snažit dokázat.

"Nepřichází v úvahu, abych byl odpovědný za činy banky a systému a abych za ně platil," řekl Kerviel v dubnu novinářům.

V úvodu odvolacího procesu Keviel dnes sdělil soudu, že je rok nezaměstnaný, nemá žádný příjem, nepobírá ani žádnou podporu. Naposledy prý pracoval v jisté poradenské firmě, odkud odešel začátkem roku 2011.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK