Koruna v úvodu týdne oslabila k euru, vůči dolaru mírně zpevnila

04.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká měna se v úvodu týdne drží kolem nejslabších úrovní od poloviny ledna, kam sestoupila koncem minulého týdne. Vůči euru dnes kolem 10:35 proti pátku ztratila desetihaléř na 25,80 Kč/EUR, k dolaru si koruna polepšila o dva haléře na 20,76 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

 

"Koruna po propadu v minulých dnech začíná nový týden bez větší změny na 25,80 Kč/EUR. Relativně v klidu jsou dnes dopoledne také okolní měny v regionu," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Martin Prokop z Next Finance poznamenal, že na finančních trzích stále panuje strach o vývoj světové ekonomiky. Asijské akcie proto výrazně ztrácely. "Investoři se budou zbavovat rizikových aktiv, což ublíží koruně. Naopak technické faktory by měly koruně pomoci," míní Prokop.

Euro vůči dolaru kolem 10:35 zpevnilo na 1,2426 USD/EUR. Hlavní pozornost se podle Vlka stále soustředí na evropskou dluhovou krizi. Možná žádost Kypru o mezinárodní pomoc, i když by představovala poměrně malé částky, pro euro není příznivá. "Větší vliv ale mohou mít spekulace o reformním plánu, který údajně vypracovává eurozóna, a o dalších krocích Evropské centrální banky, jejíž jednání je v plánu na čtvrtek," dodal analytik.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK