Euro díky naději na zachování eurozóny posiluje

04.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. června (ČTK) - Evropská měna na počátku nového týdne posiluje vůči dolaru i jenu. Důvodem je důvěra, že evropští představitelé udělají vše proto, aby eurozóna zůstala zachována. Zisky brzdí obavy o bankovní sektor ve Španělsku a známky zpomalení globálního ekonomického růstu.

Kolem 17:00 SELČ euro vůči dolaru stouplo o půl procenta na 1,2498 USD a k jenu vzrostlo o 0,9 procenta na 97,81 JPY. Kurz dolaru vůči jenu posílil o 0,3 procenta na 78,27 JPY.

Páteční údaje o vývoji nezaměstnanosti v USA zvýšily mezi investory nechuť k rizikovým investicím kvůli obavám ze zpomalení globálního růstu. Francie a Evropská komise však dnes vyjádřily svoji podporu ambicióznímu plánu, aby se nový záchranný fond eurozóny mohl využít přímo pro záchranu bank. Pro investory to znamená, že představitelé Evropy se snaží najít způsoby pro zkrocení stupňující se krize.

Minulý týden zesílil pokles eura kvůli růstu výnosů španělských dluhopisů v reakci na zprávu, že země plánuje vydat další dluhopisy, aby měla peníze na podporu problémových bank. K tomu se investoři stále obávají možného odchodu Řecka z eurozóny. Dnes výnosy španělských i italských dluhopisů klesly, investoři však varují, že bez důvěryhodné a trvalé odpovědi politiků na krizi zůstanou náklady na úvěry vysoké.

Trhy se nyní soustředí hlavně na čtvrteční vystoupení šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho před výborem amerického Kongresu, kde bude mluvit o stavu ekonomiky a mohl by naznačit, jak se bude dále vyvíjet měnová politika Fedu. Po páteční zprávě o nezaměstnanosti trhy spekulují o dalším uvolnění měnové politiky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK