Argentina jmenovala vedení YPF, dokončila tak zestátnění

05.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Buenos Aires 5. června (ČTK) - Argentina v pondělí jmenovala stálého výkonného šéfa a nové členy správní rady největší domácí ropné společnosti YPF, a dokončila tím její zestátnění. Španělské společnosti Repsol, která byla do dubnového uchvácení státní kontroly nad YPF jejím většinovým vlastníkem, nechala vláda ve vedení jednoho zástupce.

Vláda na první valné hromadě YPF od dubnového rozhodnutí o znárodnění potvrdila ve funkci prozatímního generálního ředitele a předsedu správní rady Miguela Galuccia, bývalého manažera největšího světového dodavatele služeb pro těžbu ropy Schlumberger. Stát také jmenoval 16 ze 17 členů správní rady a nechal Repsol, ať si dosadí svého zástupce.

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová v dubnu rozhodla vyvlastnit Repsolu jeho 51 procent z celkových 57 procent akcií YPF, což brzy poté schválil parlament. Buenos Aires přitom dává najevo, že Repsol za konfiskovaný podíl neodškodní ani zdaleka částkou, kterou firma požaduje. Repsol tak zahájil kroky k vynucení náhrady přes deset miliard dolarů u mezinárodní arbitráže.

Argentina tvrdí, že Repsol do produkce YPF dostatečně neinvestoval, a země tak musela dovážet více ropy a plynu, než by jinak musela. To Repsol popírá a pondělní valnou hromadu YPF označil za neplatnou.

Správní rada po jmenování potvrdila, že akcie firmy se budou nadále obchodovat na burze v Buenos Aires a New Yorku. Minulý měsíc firma upozornila na hrozbu stažení jejích akciových poukázek ADS z New Yorku kvůli neplnění požadavků na audit.

Španělsko spolu s Evropskou unií připravuje proti Argentině odvetné kroky. Argentina však sankce z dosavadních sporů u mezinárodních arbitráží ignoruje a mezinárodní tlak na ni je ztížený, protože po státním bankrotu před deseti lety je země odstřižená od mezinárodních finančních trhů. EU na konci května podala na Argentinu obchodní žalobu u Světové obchodní organizace za omezování dovozů, což má na Buenos Aires zvýšit tlak.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK