ÚOHS loni ukládal menší pokuty než v roce 2010

05.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 5. června (ČTK) - Český antimonopolní úřad loni uložil firmám za porušení pravidel hospodářské soutěže pokuty ve výši 30 milionů korun. Je to o 58 milionů méně než v roce 2010. V minulosti byl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) na firmy přísnější, pokuty ukládal ročně ve stamilionech. To se změnilo v roce 2009. Vyplývá to ze statistik, které úřad zveřejnil na svém webu.

Výše pokut, které ÚOHS ve svých statistikách každoročně zveřejňuje, se týkají pouze prvostupňových rozhodnutí. Proti těmto pokutám se firmy většinou odvolávají k předsedovi ÚOHS, případně podávají žaloby k soudům.

Podle informací dostupných na webu ÚOHS celkový účet za loňský rok tvoří především jediný případ, kterým byl kartel pracích prášků, trhu aviváží a trhu prostředků na ruční mytí nádobí, který uzavřely společnosti Henkel, Procter & Gamble a Reckitt Benckiser. Henkel přitom vyvázl bez pokuty, protože s ÚOHS spolupracoval. Další pokuty, které ÚOHS loni uložil, byly pouze v řádu stovek tisíc korun.

Devět případů ÚOHS loni vyřešil takzvanou soutěžní advokacií, tedy mimo správní řízení. Počet těchto případů roste. V roce 2010 byly pouze dva.

ÚOHS loni zahájil tři kartelová správní řízení a jeden případ možného zneužití dominantního postavení. Jde o správní řízení s Telefónikou O2. Tu úřad prošetřuje za možné zneužití dominantního postavení na trhu přístupu ke službám sítě Internet prostřednictvím širokopásmových technologií ADSL. Od roku 2009 ÚOHS roste počet projednávaných fúzí. Loni jich bylo padesát. K hlavním případům patřil vznik nové pekárenské jedničky v oboru, který ÚOHS uzavřel letos.

Statistiky činnosti ÚOHS v oblasti hospodářské soutěže: Rok 2008 2009 2010 2011 Pokuty v mil. korun 298 18 88 30 Počet zahájených kartelových řízení 16 2 1 3 Počet řízení v oblasti zneužití dominance 3 1 0 1 Počet řízení v oblasti fúzí 57 40 45 50

Zdroj: ÚOHS

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK