Průmyslové zakázky v Německu klesly v dubnu nejvíce od listopadu

05.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 5. června (ČTK) - Zakázky německých průmyslových podniků se v dubnu snížily ve srovnání s předchozím měsícem o 1,9 procenta a zaznamenaly nejhlubší pokles od loňského listopadu. V březnu naopak vzrostly o 3,2 procenta. Výrazný propad zaznamenaly zakázky ze zemí mimo eurozónu, domácí zakázky naopak rostly. Dnešní údaje německého ministerstva hospodářství jsou dalším potvrzením zpomalování růstu největší evropské ekonomiky.

 

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali snížení zakázek jen o jedno procento. Údaj za březen ministerstvo revidovalo směrem vzhůru z původních 2,2 procenta.

Domácí zakázky stouply v dubnu o 0,4 procenta. Zakázky ze zahraničí se však snížily o 3,6 procenta, z toho ze zemí eurozóny o 1,8 procenta a ze zemí mimo eurozónu o 4,7 procenta.

Největší propad, o pět procent, zaznamenaly zakázky na spotřební zboží a zboží dlouhodobé spotřeby. Zakázky na kapitálové zboží se snížily o 3,3 procenta. Zakázky na polotovary naopak stouply o 0,9 procenta.

Průmyslové zakázky jsou zaznamenány ve stejném měsíci, kdy jsou objednány. Jejich skutečná výroba je však rozložena během celého roku, a toto číslo je tak náchylnější k výkyvům než údaje o průmyslové výrobě. Ty budou zveřejněny ve středu.

Německá ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,5 procenta a oživila tak po propadu o 0,2 procenta v předchozím čtvrtletí. Meziročně tempo růstu zrychlilo na 1,7 procenta z 1,5 procenta. Analytici ale varují, že Německo nemůže zůstat imunní vůči současným turbulencím v eurozóně, a ekonomiku tak v nejbližší době zřejmě čeká ochlazení. Německo je největší ekonomikou v Evropě a je na něm závislá řada českých firem.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK