Země G7 chtějí potížím v Řecku a Španělsku čelit společně

05.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio/Brusel 5. června (ČTK) - Ministři financí nejvyspělejších zemí světa G7 se dohodli, že proti dopadům problémů, s nimiž se potýká Řecko a Španělsko, budou bojovat společnými silami. Po mimořádné telekonferenci věnované eurozóně to řekl japonský ministr financí Džun Azumi. Jednání ministrů a guvernérů centrálních bank ale mělo soukromý charakter, a není tedy jasné, zda z něj bude oficiální výstup.

Azumi svým kolegům podle agentury Reuters řekl, že Japonsko se obává dopadů krize na svou ekonomiku. Projevy krize vidí například v růstu kurzu japonského jenu a naopak v propadu cen akcií.

Azumi členy G7 vyzval, aby potvrdili dohodu z loňského září, podle které nadměrné výkyvy kurzů měn poškozují ekonomiku. Chtěl také slyšet, že stále platí dohoda o spolupráci v měnových otázkách, která se uplatní, pokud se to ukáže jako potřebné.

Skupinu G7 tvoří USA, Japonsko, Kanada, Německo, Francie, Itálie a Velká Británie. Dlouho to byla platforma pro řešení klíčových záležitostí globálního významu, postupně ji ale nahrazuje platforma G20. To je skupina 20 vyspělých a rozvíjejících se ekonomik, do které vedle G7 patří i rychle rostoucí země jako je Brazílie, Rusko, Indie nebo Číně.

Skupina G7 telekonferenci narychlo svolala teprve v pondělí. Spekulovalo se přitom, že hlavním tématem bude právě eurozóna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK