Co týden dal? Fotovoltaika zvyšuje rodinné výdaje

15.06.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Obnovitelné zdroje stojí v letošním roce spotřebitele 38 miliard korun. Průměrná česká rodina tak ročně zaplatí za obnovitelné zdroje v ceně elektřiny 1047 korun. V příštích letech by se mohla platba za obnovitelné zdroje ještě zvýšit.

Posledních 7 dní ve světě

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings snížila hodnocení finanční spolehlivosti dvou největších španělských bankovních domů Banco Santander a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) shodně o dva stupně z dosavadní známky A na BBB+. Navázala tím na svou čtvrteční degradaci hlavního úvěrového ratingu Španělska o tři stupně na BBB.
Více informací

Hrubý domácí produkt Itálie se v prvním čtvrtletí po zpřesnění dat meziročně snížil o 1,4 procenta. Oznámil to tamní statistický úřad, který v předběžné zprávě hovořil o poklesu 1,3 procenta. Na pokles výkonu má vliv hlavně slabá domácí poptávka. Proti předchozím třem měsícům ekonomika zaznamenala propad o 0,8 procenta, což je v souladu s předběžnou zprávu.
Více informací

Evropská komise nepracuje na scénáři řeckého odchodu z eurozóny. V Bruselu to řekl mluvčí komise Olivier Bailly. Komise je ale připravena poskytnout v takovýchto debatách právní názor.
Více informací

Ruská ekonomika je blízko přehřátí, země by měla zmírnit státní výdaje a snažit se zvýšit úrokové sazby, aby přehřátí ekonomiky zabránila. Uvedl to ve své zprávě Mezinárodní měnový fond. Současně pochválil uvolnění obchodování s rublem, které pomohlo zemi lépe odolat globální ekonomické krizi.
Více informací

Německá vládní koalice se dohodla s opozicí, že 29. června v parlamentu schválí fiskální pakt Evropské unie a vznik stálého záchranného fondu eurozóny ESM. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na informace z koaličních kruhů. Kancléřka Angela Merkelová už dříve prohlásila, že si od německého souhlasu s oběma nástroji ještě před prázdninami slibuje silný signál finančním trhům. 
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Řecku v prvním čtvrtletí vystoupila na 22,6 procenta, což je rekord od doby, co se tato data sledují. Znamená to zároveň citelný nárůst proti prvnímu čtvrtletí loni, kdy byla nezaměstnanost na 15,9 procenta. Za rychlým růstem počtu lidí bez práce jsou podle tamního statistického úřadu hospodářský propad a drakonická úsporná opatření.
Více informací

Španělské banky budou ve skutečnosti potřebovat jen 60 až 70 miliard eur (asi 1,5 až 1,8 bilionu Kč), nikoliv 100 miliard eur (asi 2,5 bilionu Kč), které mají slíbené od ostatních zemí eurozóny. Tvrdí to zdroje agentury Reuters, které se odvolávají na dokončovaný audit španělského bankovního sektoru.
Více informací

 

   

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Lidé si v rámci jarní emise objednali a zaplatili spořicí státní dluhopisy za 15,3 miliardy korun. Řekl to mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Celkové objednávky ke konci května činily 15,9 miliardy korun. MF plánovalo prodat v rámci emise dluhopisy za deset až 20 miliard korun. Podle Jakoba ministerstvo považuje emisi za úspěšnou a na podzim plánuje další.
Více informací

Růst spotřebitelských cen v květnu zpomalil meziročně na 3,2 procenta z dubnových 3,5 procenta a byl letos nejnižší. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,2 procenta kvůli růstu cen potravin. Uvedl to Český statistický úřad. Analytici odhadovali meziroční pokles inflace na tři procenta.
Více informací

Sněmovna hlasy vládních poslanců zamítla již v prvním čtení návrh skupiny opozičních sociálních demokratů na snížení spotřební daně z nafty a benzinu. Daň měla u nafty klesnout o 2,50 Kč na litr a u benzinu o 1,50 Kč na litr. ČSSD svůj návrh zdůvodňovala tím, že spotřební daň je prý neúměrně vysoká a motivuje občany a zejména velkodopravce k levnějším nákupům pohonných hmot v okolních zemích.
Více informací

Senát opětovně odmítl na návrh opoziční ČSSD vládní plány na snížení schodku veřejných financí v rámci aktualizovaného konvergenčního programu. Povedou prý jen ke stagnaci ekonomiky a propadu životní úrovně. Evropská komise program hodnotila pozitivně, oponovali zástupci ODS.
Více informací

Průměrná česká rodina ročně zaplatí za obnovitelné zdroje v ceně elektřiny 1047 korun. Největší část z toho jde na podporu fotovoltaiky. V příštích letech by se mohla platba za obnovitelné zdroje ještě zvýšit. Celkem letos obnovitelné zdroje stojí spotřebitele 38 miliard korun. Vyplývá to z údajů Energetického regulačního úřadu (ERÚ).
Více informací

Zadluženost vládního sektoru ČR se v rámci zemí EU zlepšuje. Česko se loni s podílem deficitu rozpočtu na HDP ve výši 3,1 procenta dostala mezi 27 zeměmi unie na 9. místo, zatímco v roce 2010 byla na 13. místě a v roce 2000 na 22. místě. Vyplývá to z analýzy, kterou představil Český statistický úřad. Přibližování ekonomické vyspělosti země k průměrné úrovni EU se naopak v posledních letech zastavilo.
Více informací

Ceny pohonných hmot opět klesly. Nejžádanější benzin Natural 95 v uplynulém týdnu zlevnil o 33 haléřů na průměrných 36,50 koruny za litr a motorová nafta o 32 haléřů na 35,84 koruny za litr. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.
Více informací

 

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU