Euro kvůli dluhové krizi v eurozóně oslabuje

25.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. června (ČTK) - Evropská měna na počátku nového týdne oslabuje. Investoři začínají pochybovat, že summit Evropské unie tento týden přijde s řešením stupňující se dluhové krize v eurozóně.

V 17:15 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o půl procenta na 1,2479 USD a k jenu kleslo o 1,3 procenta na 99,34 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,8 procenta na 79,61 JPY.

Nadšení investorů z možného řešení krize zhatilo páteční setkání představitelů čtyř největších ekonomik eurozóny. To potvrdilo nechuť Německa k vydávání společných evropských dluhopisů, tzv. eurobondů, i ke zvýšení flexibility použití peněz z evropského záchranného fondu.

Španělsko dnes formálně požádalo své partnery z eurozóny o záchranný úvěr. Země má na rekapitalizaci svých bank slíbeno až 100 miliard eur, končená částka však ještě nebyla stanovena. Někteří ekonomové se však domnívají, že půjčka je pouze začátek širší pomoci pro Španělsko. Výnosy desetiletých španělských dluhopisů minulý týden stouply nad sedm procent, což je hranice považovaná analytiky za dlouhodobě neudržitelnou, při které musely o pomoc požádat Řecko, Irsko a Portugalsko, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK