NKÚ: Stát při výběru DPH u dovozů přichází o deset mld. Kč ročně

26.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Státní rozpočet by si mohl polepšit na DPH zhruba o deset miliard Kč ročně, kdyby spolu lépe komunikovaly celní správa a finanční úřady, a přijaly doporučení Nejvyššího kontrolního úřadu. Uvedli to zástupci NKÚ na dnešní tiskové konferenci.

 

Problém s výběrem a správou DPH při dovozu zboží patří podle Miroslava Kruchiny z NKÚ k nejrizikovějším oblastem v oblasti příjmů. Rozpor mezi vykázaným základem daně a hodnotou dovozů podle jednotlivých správních dokladů byl podle NKÚ v letech 2008 až 2010 celkem 445 miliard korun.

Česko podle úřadu stále chybuje jak při čerpání peněz z fondů EU, tak i výdajů do rozpočtu unie. Loni ČR z unijních peněz čerpalo tři miliardy eur a do rozpočtu naopak odvedlo 1,7 miliardy eur.

Poskytovatelé a administrátoři dotací nejvíce chybují při výběru projektů, jejich průběžném sledování a zpětné kontrole. Nejčastější prohřešky příjemců dotací jsou v nesprávném zadávání veřejných zakázek, v uplatňování nezpůsobilých výdajů a v nedodržení podmínek stanovených v projektech, vyplývá EU Reportu, který vydal NKÚ.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK