Dukovanská jaderná elektrárna zvýšila výkon na 2000 MW

26.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 26. června (ČTK) - Jaderná elektrárna Dukovany zvýšila výkon z 1760 na 2000 megawattů. Je to výsledek dnes ukončeného projektu EDU+, který zahrnoval výměnu a modernizaci osmi turbosoustrojí, generátorů a vývodových transformátorů a zvýšení výkonů všech čtyř reaktorů. Výkon Dukovan se tak zvýšil na úroveň výkonu Temelína. ČTK to oznámil mluvčí elektrárny Petr Spilka.

"Je to jako by k osmi původním turbínám přibylo novorozeně, virtuální turbína Kateřina o výkonu 240 megawattů," uvedl Spilka.

Poslední starý generátor putoval dnes po výměně do stanice zdroje chladu ve střeženém areálu elektrárny. "Tam bude jako rezervní čekat na případ, že by se jeden z nových strojů pokazil," dodal mluvčí. Poslední vyměňovaný stator byl vyzdvižen ze strojovny turbogenerátorů pomocí dvou spřažených jeřábů. Jen stator vážil 190 tun, celý generátor má váhu 250 tun. Staré turbíny pojmenované ženskými jmény Marie, Alena, Zdena, Irena, Dáša, Lenka, Gerda a Marta pocházely z let 1985 až 1987.

Dukovany, starší ze dvou českých atomových elektráren, byly i v minulém roce největším domácím zdrojem elektřiny. Výroba proudu v dukovanských blocích se v meziročním porovnání zvýšila o 1,3 procenta na 14,369 terawatthodin. Byl to druhý nejlepší výkon v téměř sedmadvacetileté historii Dukovan.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK