Merkelová: neexistuje snadné řešení krize

27.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 27. června (ČTK) - Podle německé kancléřky Angely Merkelové neexistuje rychlé a snadné řešení současné krize eurozóny. Řekla to dnes ve Spolkovém sněmu ve vládním prohlášením před summitem EU, který začíná ve čtvrtek. Znovu se vyslovila proti návrhům zavést eurobondy, které prosazuje jižní křídlo eurozóny v čele s Francií.

"Neexistuje kouzelný vzoreček, s nímž lze překonat krizi," prohlásila kancléřka. "Musíme důsledně uplatňovat, co jsme už schválili," dodala. Hospodářská a měnová unie se podle ní musí stát "unií stability".

Kritizovala, že v minulosti nešla hospodářská a měnová unie ruku v ruce s politickou unií, což prý oslabilo důvěru v EU. "Žijeme ve velmi rozhodujících měsících pro budoucnost Evropy," konstatovala. "Otázka zní: můžeme v budoucnu nadále žít v blahobytu?" dodala.

Kontroverzní eurobondy dnes Merkelová znovu označila za mylné a kontraproduktivní. Už v úterý podle tiskových agentur řekla, že dokud bude naživu, v Evropě žádné společné ručení za dluhy nebude.

Merkelová se staví proti návrhům bankovní a dluhové unie a požaduje nejprve vytvoření politické unie. Řídí se v tom názorem většiny Němců, kteří nehodlají platit dluhy ostatních, pokud nad nimi nebudou mít účinnou kontrolu.

Kancléřka dnes přitom vyjádřila přitom přesvědčení, že finanční sektor musí přispět podstatnou měrou k překonání problémů. "Potřebujeme důvěryhodný dohled nad bankami," konstatovala.

Finanční prostředky EU musí být podle kancléřky více směřovány na posílení konkurenceschopnosti a růstu. "Malé a střední podniky musí mít snadnější přístup k finančním prostředkům," prohlásila. Vlastní kapitál Evropské investiční banky proto má být navýšen o deset miliard eur.

Merkelová požaduje, aby trvalý stabilizační fond ESM co nejdříve nahradil dočasný záchranný fond. Měnová unie bude podle ní prospěšná jenom v případě, že bude EU konkurenceschopná a bude vyrábět nejlepší produkty.

Už ve čtvrtek má být schválen pakt růstu, který předpokládá výdaje ve výši 130 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK