Japonské akcie kvůli obavám o vývoj ekonomiky klesly

20.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. července (ČTK) - Japonské akcie na závěr týdne oslabily. Příznivé výsledky hospodaření firem z USA zastínily slabé hospodářské údaje, které mezi investory zvýšily obavy o další vývoj globální ekonomiky a přiměly je vybírat zisky. Nejhůře si vedly finanční společnosti. Index Nikkei oslabil o 1,4 procenta na 8669,87 bodu.

Za celý týden index ztratil 0,6 procenta. Širší index Topix dnes klesl o 1,8 procenta, což byl nejvyšší propad za šest týdnů. K vysokému poklesu však přispěl rovněž nízký objem obchodů.

Index bankovního sektoru oslabil o 3,3 procenta, nejvíce od loňského březnového zemětřesení. K poklesu přispěla zpráva, že místní úřady vyšetřují stanovování místního mezibankovního indexu, které bylo spuštěno poté, co se objevilo podezření z manipulování při stanovování podobného indexu Libor v zahraničí.

Příznivé výsledky hospodaření amerických firem pomohly v USA širšímu indexu S&P 500 k růstu na nejvyšší hodnotu za 2,5 měsíce. Investory však znervóznily nejnovější statistické údaje z USA. Zpracovatelský průmysl v oblasti středního Atlantiku již třetí měsíc za sebou klesl. Prodej starších domů byl slabší, než se čekalo, a více Američanů minulý týden požádalo o podporu v nezaměstnanosti.

Euro v Asii pokračovalo v poklesu vůči dolaru. Důvodem jsou obavy o zdraví Španělska, které způsobily i růst výnosů španělských dluhopisů. U desetiletých dluhopisů výnos stoupl nad sedm procent, což je hranice, kterou trhy považují za neudržitelnou a při které musely požádat o pomoc další země eurozóny.

Euro vůči dolaru kleslo o 0,2 procenta na 1,2253 USD. K jenu oslabilo o 0,2 procenta na 96,30 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,1 procenta na 78,60 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK