Tisk: Londýnská akciová burza jedná o spojení se singapurskou

20.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Singapur 20. července (ČTK) - Londýnská akciová burza (LSE) jedná o možném spojení se singapurskou burzou (SGX). Informoval o tom britský list Daily Telegraph. SGX nicméně tyto informace popírá. Burzy již nyní spolupracují na řadě projektů.

Generální ředitel LSE Xavier Rolet podle listu vedl řadu neformálních rozhovorů o možné fúzi se svým protějškem z SGX Magnusem Böckerem. Spojení podniků v hodnotě 7,2 miliardy liber (235 miliard Kč) by však podle agentury Reuters pravděpodobně čelilo rozsáhlému zkoumání ze strany regulačních úřadů.

Mluvčí SGX se nejprve ke zprávě nechtěl vyjádřit. Teprve později firma informace o jednání popřela. "Jsme nicméně otevřeni spolupráci a partnerstvím, která by byla přínosem pro firmu i akcionáře," dodala.

V posledních letech se světové burzy horečně spojují. Snaží se tak snížit náklady a rozšířit své aktivity, protože příjmy z tradičního obchodování s akciemi a z nových emisí klesají, mimo jiné kvůli konkurenci nových elektronických trhů.

Japonský regulační úřad tento měsíc schválil plánovanou fúzi burz Tokyo Stock Exchange (TSE) a Osaka Securities Exchange (OSE). Spojením podniků vznikne největší akciový trh v Asii a třetí největší na světě.

Evropská komise naopak začátkem roku zablokovala plán transatlantické fúze burzovních společností Deutsche Börse a NYSE Euronext, které chtěly vytvořit největší burzovní skupinu světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK