ECB zatím přestane akceptovat jako zástavu řecké státní dluhopisy

20.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 20. července (ČTK) - Evropská centrální banka od středy zatím přestane jako zástavu akceptovat řecké státní dluhopisy a další aktiva, za která ručí řecká vláda. ECB uvedla, že situaci znovu vyhodnotí, až svou misi v Aténách dokončí takzvaná trojka mezinárodních věřitelů. To je vedle ECB ještě Evropská komise a Mezinárodní měnový fond (MMF).

"V souladu se zavedenou praxí Rada guvernérů ECB posoudí potenciální způsobilost (řeckých dluhových nástrojů sloužit jako zástava), až bude vyhodnocen pokrok, jehož Řecko dosáhlo podle podmínek druhého záchranného programu," stojí ve zprávě.

ECB dodala, že řecké banky mohou v mezidobí nadále čerpat financování od řecké centrální banky.

ECB podle agentury Reuters zároveň uvedla, že v rámci svých zápůjčních operací začne do zástavy přijímat úvěry řeckých bank. ECB také prodloužila úvěrový rámec pro Kypr, Itálii a Portugalsko.

"Rada guvernérů 5. července 2012 schválila rámec pro dodatečné úvěrové nároky ze strany řecké centrální banky," oznámila ECB. Úvěrové nároky jako zástavu přitom všechny centrální banky nepřijímají. Zodpovědnost za případné ztráty plynoucí z použití takových nároků nesou centrální banky v jednotlivých členských zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK