Americké akcie zakončily týden poklesem, vliv měla eurozóna

20.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. července (ČTK) - Americké akcie v závěru týdne oslabily a dolů je stáhla především další eskalace dluhové krize v eurozóně. Trh tím přerušil třídenní růstovou sérii, která byla co do počtu ziskových dnů první za více než měsíc. Investoři si všímali horších vyhlídek ekonomiky, hlavně té španělské. Tamní vláda totiž uvedla, že ekonomika bude v recesi i příští rok. Na devizových trzích proto dál klesá euro.

Dow Jonesův index odepsal 120,79 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,93 procenta na hodnotě 12.822,57 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,01 procenta na 1362,66 bodu, největší ztrátu měl ale index Nasdaq Composite, který oslabil o 1,37 procenta na 2925,30 bodu.

Proti proudu ale dokázaly jít akcie technologické společnosti Google, která ve čtvrtek po skončení obchodování oznámila čtvrtletní výsledky hospodaření. Ty překonaly odhady analytiků a potvrdily, že firma pokračuje v rychlém růstu. Akcie přidaly tři procenta na 610,82 USD, což je blízko průběžného maxima.

Na trhu debutovaly v rámci primární veřejné nabídky (IPO) akcie firem Kayak Software a Palo Alto Networks. Dařilo se oběma; během dne přidávaly přes 30 procent.

O směru obchodování rozhodly vedle zpráv z Evropy i horší výsledky firem. Většina těch, které nenaplnily odhady, upozornila na potíže v Evropě. Těmi zdůvodnila i horší vyhlídky. Například akcie průmyslového konglomerátu Ingersoll-Rand ztrácely čtyři procenta, i když firma zvýšila zisk. Akcie dolů stáhnul komentář managementu, že poptávka v Evropě klesá. Akcie zavíraly na 40,25 USD poklesem o 2,9 procenta.

"Jedním okem sledujeme Evropu, druhým velmi dobré výsledky hospodaření od začátku výsledkové sezony," řekl analytik Jeff Mortimer ze společnosti Bank of New York Mellon. "Nejsme ve vakuu," dodal.

V epicentru událostí je teď Španělsko. Proti úsporným opatřením tam vyšly do ulic stovky lidí, proti nimž musela zasahovat policie. Oblast Valencie navíc oznámila, že je nucena se obrátit na ústřední vládu v Madridu a požádat ji o pomoc se splácením dluhů. Investoři zprávu vnímají podobně, jako by Španělsko požádalo o mezinárodní finanční pomoc. Na nový rekord pak vystoupily výnosy desetiletých španělských dluhopisů.

Na devizových trzích pokračovalo v propadu euro, které se vůči dolaru ocitlo nejníže za více než dva roky. Na rekordním minimu je společná evropská měna vůči komoditním měnám, což je hlavně australský, kanadský a novozélandský dolar. Vůči japonskému jenu euro spadlo nejníže za zhruba 11 let.

"Všechno je to teď o výnosech španělských dluhopisů, z toho důvodu euro klesá," poznamenal k propadu eura konzultant společnosti AFEX Markets Martin Briggs. "Našim klientům říkáme, že euro se přímo před našima očima pomalu řítí do záhuby. Zdá se, že nikdo nemá zájem nebo schopnost učinit důrazná rozhodnutí, která jsou teď nutná," dodal.

Euro během dne vůči dolaru spadlo až na 1,2143 USD, což je nejnižší kurz od června 2010. Naposledy se prodávalo za 1,2159 USD, což byl propad o téměř celé jedno procento. Euro přitom klesá nepřetržitě už tři dny. Za celý týden měna oslabila asi o 0,7 procenta. Vůči japonskému jenu pak euro kleslo až na 95,34 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK