Studie: Počet firemních bankrotů na světě letos stoupne o 3 pct

22.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. července (ČTK) - Počet firemních bankrotů na světě letos stoupne v porovnání s loňským rokem o tři procenta. Skončí tak klesající trend z předešlých dvou let. V eurozóně vzroste počet insolvencí o 13 procent, v Česku přibudou čtyři procenta krachujících firem. Vyplývá to ze studie pojišťovny Euler Hermes, která je světovou jedničkou v úvěrovém pojištění. Studie rovněž předpovídá zpomalení světového růstu HDP ze 2,9 procenta v roce 2011 na 2,6 procenta v letošním roce.

Celosvětový nárůst bankrotů potáhne letos vzhůru především dluhová krize v eurozóně. V zadluženém Portugalsku a Řecku podle pojišťovny počet bankrotů stoupne o čtvrtinu. Ve Španělsku bude činit nárůst 20 procent, v Nizozemsku 19 procent a v Itálii 17 procent.

Situace České republiky je podle studie ve středoevropském regionu relativně klidná. "Nejrizikovějšími obory v Česku jsou stavebnictví, ocelářství a maloobchod," uvedl ředitel Euler Hermes Europe Július Kudla.

V Maďarsku očekává Euler Hermes šestiprocentní nárůst bankrotů a v Polsku osmiprocentní. Naopak Slovensko se bude moci pochlubit poklesem bankrotů o devět procent a Velká Británie o dvě procenta. "Potěšit nás může pokles insolvencí u našeho strategického partnera Německa rovněž o dvě procenta," dodal Kudla. Spojené státy po dramatickém nárůstu insolvencí v roce 2009 téměř o 40 procent se od roku 2010 radují z poklesu počtu zkrachovalých společností, letos opět mohou očekávat snížení o desetinu, uvedla pojišťovna. Růst bankrotů bude stagnovat například v Rusku a Japonsku.

V roce 2013 by mělo konečně nastat oživení a růst světové ekonomiky má podle Euler Hermes zrychlit na 3,1 procenta. Viníkem zpomalení v letošním roce je opět eurozóna a nekoordinovaná úsporná opatření, napětí na finančních trzích a rostoucí cena ropy, uvedla pojišťovna. Eurozóně předpovídá letos pokles ekonomiky o 0,3 procenta, jednoprocentní růst má zaznamenat až v roce 2013.

Ekonomika Velké Británie poroste jen o 0,5 procenta kvůli slabé domácí poptávce, ta naopak táhne zvýšení hrubého domácího produktu USA, kde Euler Hermes očekává pro letošek růst o dvě procenta a příští rok o 2,1 procenta. Čína může očekávat zpomalení růstu z 9,2 procenta v roce 2011 na osm procent v letošním roce. V roce 2013 ji ale podle pojišťovny čeká solidní 8,5procentní růst HDP.

Ke studiím a makroekonomickým předpovědím Euler Hermes využívá jednu z největších databází firem na světě, která obsahuje více než 40 milionů podniků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK