Japonské akcie v úvodu týdne prudce oslabily, dál padá také euro

23.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. července (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden silným poklesem, který je reakcí na páteční propad cen na burzách ve Spojených státech a především na další eskalaci evropské dluhové krize. Ze stejného důvodu pokračuje v propadu euro, které se kvůli japonskému dolaru dostalo nejníže za zhruba 12 let. Nejvážnější problém teď představuje Španělsko, znovu se ale hovoří také o riziku odchodu Řecka z eurozóny.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 161,55 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 1,86 procenta na hodnotě 8508,32 bodu. Zaznamenal tak nejhlubší denní propad za měsíc a půl a dostal se nejníže za půl roku. Širší index Topix klesl o 1,80 procenta na 720,62 bodu. Za posledních 12 seancí má za sebou 11 poklesů.

Na konci minulého týdne se zhoršily vyhlídky Španělska, kde region Valencie požádal ústřední vládu o pomoc se splácením dluhů. O totéž se teď snaží i region Murcie. Znovu se tak objevily dohady, že Španělsko se možná nevyhne žádosti o zahraniční finanční pomoc, o jakou už požádalo Řecko a později také Irsko a Portugalsko.

Na devizových trzích kvůli eskalaci evropské dluhové krize dál klesá euro, které se vůči japonskému jenu dostalo nejníže od roku 2000. Vysoký kurz jenu je i jednou z příčin poklesu akcií, protože silná měna škodí vývozcům. Vůči australskému dolaru je euro nejslabší v historii, dál klesá ale i k dolaru americkému.

Euro k jenu kleslo až na 94,59 JPY, než část ztrát smazalo a ustálilo se kolem 94,66 JPY. Vůči americkému dolaru jednotná evropská měna spadla na 1,2103 USD a je nejslabší od června 2010. Přibližuje se tudíž tehdejšímu dnu 1,1876 USD, jehož dosažení bude velkou zkouškou důvěry. Pokud euro ani tuto hranici neudrží, může rychle padat až na paritu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK