Česká měna dopoledne v obavách o eurozónu oslabuje

23.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. července (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne za obav investorů z rostoucích problémů eurozóny oslabila vůči euru i dolaru. Kolem 10:45 proti pátku k euru klesla o sedm haléřů na 25,62 Kč/EUR a vůči dolaru si pohoršila o 16 haléřů na 21,16 Kč/USD, a prohloubila tak své více než dvouleté minimum. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

 

"Obavy z vývoje v eurozóně po víkendu pokračují a ještě nabraly na síle. Po žádosti Valencie o finanční pomoc se spekuluje také o dalších španělských regionech," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Negativní vliv se podle něj promítá také do obchodování s dalšími středoevropskými měnami, které dopoledne rovněž oslabují.

Podle Martina Prokopa z Next Finance dnes bude koruna postrádat domácí stimuly. Nálada na trzích je špatná, což bude znamenat tlak na oslabení koruny. "Situace v eurozóně se nezlepšuje. Naopak stav některých ekonomik eurozóny je horší a horší. To není dobrá zpráva ani pro českou ekonomiku, ani pro korunu," dodal. Domnívá se proto, že během týdne bude koruna spíše ztrácet.

Euro vůči dolaru už v pátek výrazně oslabilo a dnes kolem 10:45 dále kleslo na 1,2104 USD/EUR.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK