Japonské akcie dál klesly, díky Číně část ztrát smazaly

24.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. července (ČTK) - Japonské akcie dnes oslabily na nové šestitýdenní minimum. Stejně jako v pondělí to způsobily obavy z pokračování krize v eurozóně, zejména ve Španělsku. Ve druhé polovině obchodování část ztrát smazaly příznivé údaje z čínského průmyslu.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 0,2 procenta na 8488,09 bodu. V pondělí se propadl o 1,9 procenta. Širší index Topix ztratil 0,4 procenta.

Trh byl nadále pod vlivem obav o vývoj ve Španělsku, kde oblast Valencie požádala vládu o pomoc se splácením dluhů a o tomtéž uvažují další regiony. To vede k dohadům, že se Španělsko nevyhne žádosti o finanční pomoc, protože nebude schopno splácet své dluhy.

Náladu investorů vylepšily údaje z čínského průmyslu. Index nákupních manažerů vzrostl na maximum od února a složka produkce se dostala nejvýše za devět měsíců.

Na asijském devizovém trhu se euro po pondělním propadu vůči dolaru a jenu stabilizovalo. Náladu investorů zlepšily příznivé údaje z čínského zpracovatelského průmyslu, v růstu však evropské měně zabránil krok agentury Moody´s, která změnila výhled nejvyšších ratingů Německa, Nizozemska a Lucemburska na negativní.

Euro ke konci tokijského obchodování bylo proti závěru v New Yorku beze změny kolem 1,2130 USD. Vůči jenu mírně kleslo na 94,90 JPY a zůstalo v blízkosti pondělního 12letého minima 94,23 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK