Co týden dal?

12.03.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nemáte čas sledovat, co se celý týden děje? Nevadí! I tento týden máme pro vás připraven souhrn nejzajímavějších událostí ze světa, z domova i z našeho serveru za právě uplynulý týden...

Posledních 7 dní ve světe

Atentáty, teror, strach. To jsou klíčová slova právě uplynulého týdne ve světě. Čtvrteční ráno se stalo nejhorším dnem v moderní historii kontinentální Evropy. Krvavé atentáty ve Španělské metropoli Madridu nepřežilo téměř 200 lidí a více než 1200 bylo raněno. Celý svět ihned teroristický útok odsoudil a zavázal se k ještě tvrdšímu boji proti terorismu.

"Simultánní exploze v madridských příměstských vlacích zabily ve čtvrtek 182 lidí a dalších zhruba 900 zranily, čímž vytvořily nejkrvavější sérii atentátů v dějinách Evropské unie" píše dnes agentura Reuters.

Slovenský hrubý domácí produkt ve čtvrtém čtvrtletí roku 2003 meziročně stoupl o 4,7 procenta po zvýšení o 4,2 procenta v předchozím kvartále, oznámil ve čtvrtek slovenský statistický úřad. JE to o 1,6 procenta více, než jakého tempa dosáhl růst naší domácí ekonomiky.

Posledních 7 dní u nás

Ve stínů hrůzných činů teroristů zůstaly domácí události. Z těch mezinárodně politických stojí za připomenutí návštěva předsedy parlamentu Korejské lidově demokratické republiky, vnitropolitických nejednotnost koalice a neschválení klíčového zákona o nájemném a z ekonomických pak především zveřejněné výsledky o průměrné mzdě v ČR a růstu HDP  roce 2003.

Kabinet v úterý neuspěl v Poslanecké sněmovně při pokusu o prosazení návrhu zákona o nájemném, který měl být prvním testem koaliční síly od chvíle, kdy vládní Unii svobody minulý týden opustili dva poslanci.

Bývalý ministr financí Ivo Svoboda byl odsouzen k pěti letům vězení za podvod a zvýhodnění věřitele v kauze vytunelování kočárkárny Liberta, rozhodl ve středu Krajský soud.

Český statistický úřad ve středu oznámil, že průměrná nominální hrubá měsíční mzda stoupla ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o 7,0% na 18.697 korun a hrubý domácí produkt ve stejném období meziročně stoupl o 3,1 procenta po zvýšení o 3,4 procenta v předchozím kvartálu.

Posledních 7 dní na našem serveru

Ve spolupráci s firmou Akont jsme pro vás každý týden připravovali nový díl seriálu o "Daňovém plánování"  v sekci DANĚ. Nyní pro vás máme dva nové díly seriálu.

V sekci Pojištění naleznete v pravé liště předběžné výsledky pojišťoven za rok 2003 zveřejněných Asociací pojišťoven. Zaktualizovali jsme výši předepsaného pojistného podle jednotlivých pojišťoven a tržní podíl jednotlivých pojišťoven v oblasti životního pojištění podle výše předepsaného pojistného na životní pojištění za rok 2003.

Chcete znát odpovědi odborníků na dotazy našich čtenářů z oblasti leasingu? Pak je zde právě pro vás sekce „dotazy“, která může pomoci i Vám. Tento týden jsme vybrali dotaz, který se týká finančního leasingu.

On-line prodej

Rozšířili jsme pro vás nabídku životního pojištění. Nově si můžete on-line sjednat životní pojištění WinTax. Jeho prostřednictvím budete moci maximálně využít státem nabízených daňových výhod.

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Vložit nebo najít odpověď zde můžete na dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Dnes se budeme věnovat jednomu dotazu z oblasti investování.

"Chci investovat 50 000,- Kč Dosud investováno do akciových a smíšených fondů, stavebního spoření, kapit.živ pojištění, penzijního připojištění. také termín. vklady v CK i USD nabízí se investice do fondů ČSOB - mám pokračovat v ČSOB bond mix (130 000,- Kč) nebo ho prodat a spolu s volnými prostředky investovat? KAM?"

Na tento dotaz odpověděl náš partner ze společnosti Böhm&partner:

"Vzhledem k tomu, co nás v květnu čeká, bychom Vám nedoporučili posilovat Vaši pozici v dluhopisech, ale zaměřit se na složku akciovou. Vzhledem k Vámi zamýšlenému objemu se nabízí investice do..."

Anketa

Tento týden jste měli jedinečnou příležitost hlasovat v naší anketě týkající se podávání daňových přiznání. Otázka byla jednoduchá: "Koncem března se podávají daňová přiznání. Jaké daňové formuláře používáte?" A jak jste hlasovali?


Žádné - daňová přiznání nepodávám
Výpočtové stažené z internetu
Papírové z FÚ
Stažené z MF CR

Největší část používá klasické papírové formuláře. Proč tak složitý způsob nám není jasné. Alternativa je přece jasná: Stáhněte si daňové formuláře od nás, vyplňte, vytiskněte a pošlete poštou na finanční úřad. Proč hledat složitá řešení, když věci jdou dělat tak snadno? A největší výhoda? Naše formuláře vám daň sami správně spočítají!

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU