Průmyslová výroba v Německu v červnu klesla o 0,9 procenta

08.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. srpna (ČTK) - Průmyslová výroba v Německu se v červnu propadla o 0,9 procenta po květnovém nárůstu o 1,7 procenta. Oznámilo to dnes německé ministerstvo hospodářství. Analytici čekali pokles o 0,8 procenta. Údaje jsou podle agentury Reuters další známkou toho, že dluhová krize v eurozóně negativně ovlivňuje německé hospodářství.

"Výhled pro průmyslovou výrobu prozatím zůstává utlumený kvůli horšímu stavu zakázek," uvedlo ministerstvo. Již v úterý oznámilo, že průmyslové zakázky pro německé podniky se v červnu meziměsíčně propadly o 1,7 procenta kvůli slabé poptávce v eurozóně.

"Nedostatečná dynamika nových zakázek v posledních měsících odráží slabé ekonomické podmínky v Evropě," uvedl analytik Bernd Hartmann ze společnosti VP Bank. "Dokud bude přetrvávat nejistota ohledně dalšího vývoje dluhové krize v eurozóně, bude se i velmi konkurenceschopná německá ekonomika potýkat se slabou poptávkou," dodal.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. V letošním prvním čtvrtletí se německý hrubý domácí produkt meziročně zvýšil o 1,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK