Manchester United získá prodejem akcií méně peněz, než doufal

10.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. srpna (ČTK) - Slavný anglický fotbalový klub Manchester United stanovil emisní cenu svých akcií na 14 dolarů za kus, tedy pod původně předpokládané rozpětí 16 až 20 dolarů. Klub tak prostřednictvím primární veřejné nabídky akcií (IPO) získá 233 milionů dolarů (necelých pět miliard Kč). Původně přitom doufal v částku až 333 milionů dolarů.

Stanovená emisní cena ohodnocuje celý klub na 2,3 miliardy dolarů. S akciemi klubu se již dnes začne obchodovat na newyorské burze. Klub použije výtěžek z prodeje akcií na snížení dluhu. Polovina peněz však připadne americkému majiteli klubu, rodině Glazerů.

Analytici již dříve upozorňovali, že prodat akcie ve Spojených státech by mohlo být obtížné, protože Američané fotbal neřadí mezi nejdůležitější sporty. Navíc se očekává, že klub, který devatenáctkrát vyhrál anglickou ligu, vykáže za uplynulý finanční rok pokles příjmů.

"Jsem překvapen, že sleva nebyla výraznější," řekl k emisní ceně akcií analytik Ken Perkins ze společnosti Morningstar. Dodal, že jeho firma odhaduje hodnotu akcií Manchesteru na zhruba deset dolarů za kus.

Fanoušci klubu plánovaný prodej akcií kritizují. "Pro klub je to špatná dohoda, protože více než polovina výtěžku bude vyplacena přímo rodině Glazerů," uvedli. Fanoušci dlouhodobě viní rodinu Glazerů ze špatného hospodaření v Manchesteru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK