Koruna v úvodu týdne stagnuje k euru a posiluje vůči dolaru

20.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Koruna v úvodu týdne stagnuje k euru a posiluje vůči dolaru. Kolem 10:40 se proti pátku obchodovala o haléř výše na 24,93 Kč/EUR a k dolaru získala devět haléřů na 20,18 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance koruna ovlivněna světovými trhy po slabším úvodu z rána mírně přidává. "Z České národní banky v posledních dnech chodí značně holubičí komentáře. K (viceguvernérovi) Vladimíru Tomšíkovi se přidal (člen bankovní rady) Lubomír Lízal," uvedl Vlk. ČNB podle Lízala zřejmě sníží svůj odhad letošního vývoje tuzemské ekonomiky. V nedělním pořadu Otázky Václava Moravce Lízal naznačil opětovné hlasování pro nižší sazby a nevyloučil ani jejich pokles na nulu.

"Na korunu nemá postoj ČNB zatím velký vliv. Sice předpokládáme, že tento faktor přispěl k zastavení postupu koruny dál pod 25,00, ale k nějaké citelné korekci zatím impulz nedal," míní Vlk.

Euro kolem 10:40 posílilo na 1,2352 USD/EUR. Podle Vlka mu pomáhají spekulace, že by Evropská centrální banka mohla nastavit limity na dluhopisové výnosy jednotlivých členů eurozóny. "Zřejmě díky tomu dnes výrazně klesají španělské výnosy, na dalších trzích je pohyb menší," poznamenal Vlk. Hlavním rizikem tento týden zřejmě budou jednání o zmírnění podmínek pro úvěr Řecku, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK