Co týden dal? Pomazánkové máslo alias roztíratelný tuk

19.10.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česko u Soudního dvora EU prohrálo v letitém sporu o tento výrobek. Pomazánkové máslo se podle soudu bude muset přejmenovat, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku, jak požadují unijní předpisy. Více v pravidelném týdenním přehledu. Open in Google Docs ViewerOpen link in new tabOpen link in new windowOpen link in new incognito windowDownload fileCopy link addressEdit PDF File on PDFescape.com

Posledních 7 dní ve světě

Španělsko zvažuje žádost o mezinárodní finanční pomoc, která by mu pomohla překonat období hospodářského útlumu. Zda žádost skutečně podá, ale bude záležet na více faktorech, hlavně na vývoji výnosů státních dluhopisů, od nichž se odvíjí cena, za kterou je Španělsko schopno se samo financovat na trhu.
Více informací

Dluhová krize v eurozóně by mohla zničit Evropskou unii. Uvedl to uznávaný americký investor George Soros. Dodal, že osud eura je v rukou Německa, které musí přijmout svou zodpovědnost a jednotnou evropskou měnu zachránit.
Více informací

Evropská unie by měla zvážit mnohem důraznější kroky k vytvoření fiskální unie a na nadcházejícím summitu, který se koná koncem tohoto týdne v Bruselu, by se také měla zabývat otázkou změny smluv o EU. Novinářům v Abú Zabí to řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble.
Více informací

Většina Němců má pochybnosti o tom, zda euro přežije nynější krizi v eurozóně. Vyplývá to z průzkumu institutu Allensbach, jehož výsledky zveřejnil list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Téměř dvě třetiny německých respondentů navíc nevěří, že lze vyřešit problémy silně zadluženého Řecka.
Více informací

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia hospodařil ve třetím čtvrtletí opět se ztrátou. Ta ale není tak vysoká, jak se analytici obávali. Firmě ubývá i volné hotovosti na účtech, i zde je ale vývoj proti odhadům příznivější. Akcie firmy proto po zveřejnění výsledků vzrostly skoro o devět procent.
Více informací

Americký technologický gigant Apple neuspěl s odvoláním proti rozhodnutí britského soudu, podle kterého jihokorejský konkurent Samsung neokopíroval design jeho počítačových tabletů. Zamítnutí odvolání by podle agentury Reuters mohlo ukončit právní spor podniků na toto téma v Evropě.
Více informací

Jednotný bankovní dohled v zemích eurozóny by mohl začít fungovat během příštího roku. Po prvním dnu summitu EU to nad ránem řekl po mnohahodinovém jednání prezident EU Herman Van Rompuy. Cílem, na němž se lídři shodli, je dohodnout se na právním rámci pro supervizi do konce letošního roku.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Vánoční stromky letos meziročně nejspíš mírně podraží. V jejich cenách se projeví především meziroční růst daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent. V důsledku jarních mrazů budou stromky možná méně kvalitní než loni, u některých druhů se nižší nabídka z tuzemských plantáží bude muset nahradit dovozy, uvedl František Valdman ze Sdružení pěstitelů vánočních stromků. Z vyjádření největších českých rybářství vyplývá, že dražší než před rokem budou také vánoční kapři.
Více informací

Tržby z prodeje luxusního zboží budou letos pokračovat již třetím rokem za sebou v silném růstu, hlavně díky nákupům Číňanů doma i v zahraničí. Konzultační společnost Bain & Company uvedla, že globální tržby z prodeje luxusního zboží, včetně oděvů, doplňků, šperků, kosmetiky a umění, letos stoupnou o deset procent na 212 miliard eur (5,3 bilionu Kč) a třetím rokem za sebou vykážou dvouciferný procentní růst.
Více informací

Pokud by se příští rok nezvyšovala základní dvacetiprocentní sazba daně z přidané hodnoty, znamenalo by to ve státním rozpočtu výpadek zhruba deseti miliard korun. O stejnou částku by musely být nižší výdaje. V České televizi to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).
Více informací

Kompromisní daňový návrh premiéra Petra Nečase, podle něhož by měla od roku 2013 stoupnout pouze snížená sazba daně z přidané hodnoty, podle analytiků zvýší inflaci o 0,3 procentního bodu. Výdaje průměrné domácnosti by to podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka mělo zvýšit o zhruba 80 korun měsíčně. Současné dohady o sazbách DPH a obecně každoroční změny v daních ale ekonomice neprospívají, shodují se ekonomové.
Více informací

Pravomoci finančního arbitra se zřejmě rozšíří o řešení sporů klientů se směnárnami a životními pojišťovnami. Počítá s tím novela zákona o finančním arbitrovi, kterou v rámci návrhu nového zákona o směnárenské činnosti schválila vláda. Nový zákon o směnárnách, který by měl platit od července 2013, nahradí současný devizový zákon.
Více informací

Česko u Soudního dvora EU prohrálo v letitém sporu o pomazánkové máslo. Tímto způsobem není podle soudu tento český výrobek možné označovat, neobsahuje totiž dostatečné množství mléčného tuku, jak požadují unijní předpisy. Podle nich jde o "roztíratelný tuk".
Více informací

Čtěte také: Mlékaři: Přejmenování pomazánkového másla nám zvýší náklady

Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu klesly. Benzin Natural 95 v průměru zlevnil o sedm haléřů na 37,86 koruny za litr. Cena nafty klesla o šest haléřů na 36,84 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU