Co týden dal? Konec podvodným převodům nemovitostí

16.08.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Vlastníci nemovitostí budou důsledněji informováni o změnách v zápisech jejich domů nebo pozemků do katastru. Katastrální úřad může vklad do katastru provést až 20 dnů po informování vlastníka nemovitosti o tomto kroku, čímž mu dá čas na případné námitky. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Ekonomika eurozóny i celé Evropské unie se ve druhém čtvrtletí vymanila z recese. Hrubý domácí produkt eurozóny i EU se ve srovnání s předchozími třemi měsíci zvýšil shodně o 0,3 procenta. K oživení pomohl zejména růst dvou největších ekonomik, tedy Německa a Francie. Vyplývá to z prvního rychlého odhadu, který zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Meziročně však hrubý domácí produkt v obou regionech dál klesal.
Více informací

Meziroční míra inflace v eurozóně zůstala v červenci na červnových 1,6 procenta. Vyplývá to ze zpřesněných údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii zůstala meziroční míra inflace také na stejné úrovni jako v červnu, kdy činila 1,7 procenta.
Více informací

V Německu narůstá počet lidí, kteří nevystačí s jedním příjmem. Podle údajů Spolkového úřadu práce si ke svému hlavnímu zaměstnání na konci loňského roku přivydělávalo 2,66 milionu lidí, tedy téměř každý desátý zaměstnanec. To je nový rekord a zároveň více než dvojnásobný počet lidí s vedlejším příjmem než před deseti lety. Zatímco podle levicových politiků a odborů je to důkaz prohlubující se finanční nouze pracujících, podle vlády může být důvodem rostoucí touha Němců po konzumu.
Více informací

Průmyslová výroba ve Spojených státech zůstala po červnovém růstu minulý měsíc beze změn. Produkce ve zpracovatelském průmyslu klesla, zastínil to však vyšší výkon v sektoru těžby. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila americká centrální banka (Fed).
Více informací

Celosvětová poptávka po zlatě se ve druhém čtvrtletí propadla na čtyřleté minimum kvůli poklesu zájmu ze strany investorů a centrálních bank. Poptávka po zlatých špercích však prudce stoupla díky nižším cenám. Oznámilo to sdružení předních těžařů zlata World Gold Council.
Více informací

Americká centrální banka (Fed) by mohla již v září začít omezovat rozsáhlé nákupy dluhopisů, jimiž se snaží podporovat hospodářský růst ve Spojených státech. Uvedl to podle agentury Reuters šéf atlantské pobočky Fedu Dennis Lockhart.
Více informací

Důvěra investorů ve vyhlídky světové ekonomiky se výrazně zvýšila. Vyplývá to ze srpnového průzkumu společnosti Bank of America Merrill Lynch. Téměř tři čtvrtiny respondentů nyní předpokládají, že hospodářský růst během příštích 12 měsíců oživí. V červencovém průzkumu očekávala oživení jen zhruba polovina respondentů.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Sněmovna schválila vládní návrh na omezení podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů v nových elektrárnách uvedených do provozu od příštího roku. Poslanci do novely při dnešním schvalování vložili požadavek, aby příjemci podpory museli od příštího roku prokazovat svoji vlastnickou strukturu. To má pomoci odkrýt vlastníky elektráren. Předlohu nyní dostane k projednání Senát.
Více informací

Do databáze nejakostních, falšovaných a nebezpečných potravin Potraviny na pranýři bylo za posledních šest měsíců vloženo 318 nových položek. Z velkých obchodních řetězců má v databázi nejvíce záznamů Tesco. Necelá polovina zjištěných prohřešků se týká potravin domácího původu. Ze zahraničí mají nejvíce prohřešků Polsko a Slovensko, zjistila ČTK.
Více informací

Objem bankovních úvěrů stoupl na konci června meziročně o 3,5 procenta na 2,42 bilionu korun. Dynamika růstu úvěrů podnikům se snížila na nepatrných 0,2 procenta. Úvěry poskytnuté obyvatelstvu vzrostly o 3,6 procenta, a to především díky hypotečním úvěrům, jejichž objem se zvýšil o šest procent. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká bankovní asociace.
Více informací

Vlastníci nemovitostí budou důsledněji informováni o změnách v zápisech jejich domů nebo pozemků do katastru. Měli by tak být lépe ochráněni před podvodnými převody svých nemovitostí. Zákon o katastru nemovitostí, který po senátních úpravách schválila Sněmovna na začátku srpna, podepsal prezident Miloš Zeman. Prezident svým podpisem stvrdil také zákon z července, který novelizuje šest jiných zákonů, čímž je uvádí do souladu s novým zněním zákona o katastru nemovitostí.
Více informací

Pojišťovny evidují po letních bouřkách 20.294 nahlášených pojistných událostí za celkem 1,2 miliardy Kč. Klienti podle jejich odhadů nahlásí 25.000 škod za celkem 1,5 miliardy korun. Nejvíce zasaženými regiony jsou Jižní Čechy, Vysočina a Liberecko. ČTK o tom informovala Česká asociace pojišťoven. Bouřka udeřila o poslední červencové neděli a pak přesně za týden znovu.
Více informací

Obnovitelné zdroje v Česku vyrobily ve druhém čtvrtletí 2,9 terawatthodiny elektřiny, více než dvojnásobek proti prvnímu čtvrtletí. Jejich vlastníci získali ve druhém kvartálu podporu v celkové výši 9,5 miliardy korun. ČTK o tom informoval Operátor trhu s elektřinou (OTE), který je zodpovědný za vyplácení podpory.
Více informací

Hrubý domácí produkt Česka ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletně vzrostl o 0,7 procenta. Tuzemská ekonomika se tak po šesti čtvrtletních poklesech dostala z recese. Rovněž ekonomika eurozóny i celé Evropské unie se ve druhém čtvrtletí vymanila z recese trvající od konce roku 2011, když HDP eurozóny i EU se ve srovnání s předchozími třemi měsíci zvýšil shodně o 0,3 procenta. K oživení pomohl zejména růst dvou největších ekonomik, tedy Německa a Francie.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU