Ceny ropy díky zmírnění napětí kolem Sýrie mírně klesají

13.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. září (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes mírně klesají, k jejich poklesu přispívá zejména zmírnění napětí kolem syrské krize. Zatím zřejmě bezprostředně nehrozí vojenský úder, který by mohl narušit plynulost zásobování ropou z Blízkého východu. Barel severomořské ropy Brent od minulého pátku zlevnil o 3,5 procenta a má namířeno k nejprudšímu týdennímu propadu od června.

Cena Brentu dnes před 19:00 SELČ klesla na 112,20 USD za barel a proti předchozímu závěru byla nižší o více než 40 centů. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) dnes ve stejnou dobu vykazovala pokles o necelých 70 centů na 107,91 USD za barel.

Na konci srpna, kdy se objevila hrozba americké vojenské odvety proti Sýrii, vyskočila cena Brentu nad 117 dolarů. Od té doby ale barel zlevnil o zhruba pět procent. Napětí se zmírnilo především tento týden, kdy ministři zahraničí USA a Ruska jednali o návrhu Moskvy na předání syrského chemického arzenálu pod mezinárodní kontrolu.

Sýrie, kde zuří občanská válka, není hlavním producentem ropy. V minulých týdnech ale rostly obavy, že tamní konflikt by se mohl rozšířit a zasáhnout i klíčové vývozní státy nebo narušit obchodní trasy.

Tlak na ceny ropy vytváří i výpadky v dodávkách způsobené občanskými nepokoji a stávkami v Libyi. Investoři ale očekávají, že dodávky suroviny na světové trhy se v příštích měsících zlepší.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 112,20 112,63 New York - Nymex WTI říjen 107,91 108,60

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK