MMF zařadil eurozónu mezi ekonomiky s velkými nerovnováhami

13.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 13. září (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) zařadil eurozónu do svého seznamu ekonomik s relativně velkými hospodářskými nerovnováhami, které představují hrozbu pro globální ekonomický růst. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

 

MMF již v roce 2011 označil za země s hospodářskými nerovnováhami například Spojené státy, Německo, Čínu a Indii. Ve snaze o zmírnění těchto nerovnováh fond již dříve vyzval, aby ekonomiky, které k tomu mají prostor, například Německo a Čína, podpořily domácí poptávku. Problémovým členským zemím eurozóny doporučil posilování jejich konkurenceschopnosti.

Měnový fond dnes rovněž varoval, že vyspělé ekonomiky ještě dostatečně nepokročily ve snaze o řešení vysokých rozpočtových schodků. Ty podle něj omezují prostor pro řešení budoucích problémů, mezi které patří například stárnoucí populace.

Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD) tento týden předpověděla, že tempo růstu světové ekonomiky v letošním roce mírně zpomalí na 2,1 procenta z loňských 2,2 procenta. Hlavním motorem růstu podle ní zůstanou rozvíjející se země.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK