ŘSD čeká po roce 2014 omezení rozpočtu z 35 na 22 mld. Kč.

15.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Ředitelství silnic na dálnic (ŘSD) čeká podle návrhu rozpočtu mezi roky 2014 a 2015 razantní pokles ve financování. Zatímco napřesrok má organizace hospodařit se 35 miliardami korun, v roce 2015 má jít o 22 miliard korun a o rok později o 18 miliard korun. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl generální ředitel ŘSD David Čermák. Ředitelství ale počítá s navýšením peněz a projekty připravuje podle optimističtějšího scénáře. Letos hospodaří se zhruba 37 miliardami korun.

"Ministru dopravy se podařilo zachránit rozpočet na příští rok, který ve své podstatě odpovídá tomu, co je schopno ŘSD realizovat a zajišťuje čerpání evropských prostředků. Obrovský schodek v roce 2015 a 2016 je ale absolutně nepřijatelný," uvedl Čermák.

Pokud se podle něj nepodaří příjmovou stránku v letech 2015 a 2016 stabilizovat, bude ohroženo čerpání dotací z evropských zdrojů, bude utlumena jakákoliv další výstavba silnic a bude to mít i vliv na množství peněz, které bude možné vložit do oprav silniční sítě.

ŘSD se chystá na daleko větší objem peněz tak, aby v případě jejich zvýšení bylo schopné začít stavět. Pro rok 2015 se připravuje na rozpočet 33 miliard korun, aby bylo možné doplatit peníze nezbytné na spolufinancování staveb, na které přispívá EU z Operačního programu doprava I. V roce 2016, kdy bude startovat programové období Operačního programu doprava II., kalkuluje s rozpočtem 25 miliard korun. Tyto peníze jsou podle šéfa ŘSD nezbytné pro to, aby mylo možné zajistit plynulý přechod z jednoho období do druhého.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK