Rafaj: Těžba na Ostravsku záleží na vývoji cen černého uhlí

16.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. září (ČTK) - Budoucnost těžby černého uhlí na Ostravsku záleží na tom, jestli je současný propad cen jen cyklickou záležitostí. Pokud by to byl dlouhodobý trend, subvence vlastníka i státu by jen oddálily uzavření dolů. Dnes to na konferenci Forum 2000 řekl člen představenstva hutní firmy ArcelorMittal Ostrava Jan Rafaj. Zároveň ale vyjádřil přesvědčení, že těžba uhlí v Moravskoslezském kraji může pokračovat i několik desítek let.

"Pokud má těžba uhlí v hloubce jednoho kilometru ekonomický smysl a současné problémy jsou jen cyklického charakteru, potom by měl vlastník vložit do dolů peníze, protože je to investice do jejich budoucnosti," řekl Rafaj. K investici do činnosti dolů vyzývají těžební společnost OKD, která v Moravskoslezském kraji provozuje doly ČSM, Karviná, Darkov a Paskov mimo jiné politici z ČSSD.

Rafaj ale zároveň upozornil, že pokud by těžba dlouhodobě udržitelná nebyla, pak by investice vlastníka do dolů nebo státní podpora vedly jen k tomu, že se odloží konečný okamžik jejich uzavření. V takovém případě ale je podle Rafaje nutná dohoda mezi vlastníkem dolů, státem i regionem o tom, jak dlouho by se uzavření dolů mělo odkládat a kolik peněz by se mělo do udržení těžby investovat, aby se udržela zaměstnanost.

Rafaj podotkl, že v současnosti nikdo nedokáže odhadnout, jakým směrem se bude vyvíjet energetika. Zároveň ale vyjádřil přesvědčení, že se těžbu na Ostravsku podaří udržt ještě řadu let. Nemusí se to ale podle něj týkat všech dolů. Zmínil v této souvislosti důl Paskov, o jehož uzavření se spekuluje kvůli vysoce nákladné těžbě v hloubce přes jeden kilometr. V dole pracuje téměř 3000 lidí.

Vlastník OKD, společnost New World Resources, se potýká se ztrátami kvůli propadu cen černého uhlí, které tlačí dolů boom těžby břidlicového plynu v USA. Ve snaze o konsolidaci firma snížila platy svým zaměstnancům, zvažuje prodej koksárny OKK a spekuluje se i o možném zavření Paskova. Představitelé NWR ale zdůraznili, že důl nebude uzavřen dřív než na konci příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK