Dolar k jenu před výsledkem klíčovaného zasedání Fedu klesá

18.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 18. září (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích klesal vůči jenu, zatímco k euru vykazoval pouze nepatrné změny. Trhy očekávají, že americká centrální banka (Fed) dnes oznámí jen mírné omezení svého programu na podporu ekonomiky a upozorní, že úrokové sazby zůstanou ještě nějakou dobu nízko.

Euro k dolaru kolem 17:30 SELČ ztrácelo méně než 0,1 procenta na 1,3354 USD, a pohybovalo se tak blízko více než dvoutýdenního maxima, na němž bylo v pondělí. Dolar k jenu pak ve stejnou dobu oslaboval o 0,12 procenta na 99,0250 JPY.

"Očekáváme, že Fed omezí (program nákupu dluhopisů) o deset miliard dolarů, někteří na trhu mluví o 15 miliardách USD," sdělil podle agentury Reuters analytik Paul Bednarczyk ze společnosti 4CAST. Pokud by omezení podpory Fedu bylo menší než 15 miliard, mohlo by to dolar stáhnout níž, podotkl.

Fed podporuje ekonomický růst a zaměstnanost od vypuknutí finanční krize a "velké recese" v roce 2008 prakticky nulovými úrokovými sazbami a nákupy dluhopisů. Od loňského září se pomocí takových nákupů snaží tlačit dolů dlouhodobé úrokové sazby, čímž zlevňuje úvěry. Zároveň tím přispívá k růstu akciových trhů. Šéf Fedu Ben Bernanke ale už skoro půl roku signalizuje, že Fed začne nákupy dluhopisů letos snižovat. Každý měsíc Fed do ekonomiky dodává zhruba 85 miliard dolarů (1,64 bilionu Kč).

Podle ekonoma Kena Dicksona ze společnosti Standard Life Investments výchylky na trzích hrozí v případě, že Fed svou podpůrnou politiku neomezí. "Pro centrální banku není dobrý nápad něco domluvit a pak změnit kurz," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK