Reuters: Nižší růst a Putinovy sliby si vybírají daň na rozpočtu

18.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 18. září (ČTK) - Nečekaně výrazné zpomalení ekonomiky bude mít dopady na stav ruských veřejných financí a země si bude muset půjčovat víc peněz. Vyplývá to z tříletého rozpočtového plánu, k němuž se dostala agentura Reuters. Ruské ministerstvo financí podle něj zvýší půjčky, aby vyrovnalo nižší příjmy z daní a mohlo financovat rostoucí náklady na výdaje, které před loňským návratem do Kremlu slíbil nynější prezident Vladimir Putin.

Plnění Putinových slibů je letos kvůli zpomalování ekonomiky podle Reuters o něco složitější. Vláda nově předpokládá, že růst hrubého domácího produktu v příštích letech jen o něco málo překročí tři procenta. Původní prognózy počítaly s růstem až o 4,5 procenta.

Schodek federálního rozpočtu by měl v příštím roce podle plánů dosáhnout 0,5 procenta HDP. Předešlý plán počítal s deficitem 0,2 procenta.

"Vláda musí čelí realitě, a realita je taková, že ekonomika zpomaluje," uvedl hlavní ekonom brokerské společnosti Otkritie Vladimir Tichomirov. "Protože ekonomika zpomaluje, příjmy budou mnohem nižší, než se původně předpokládalo," řekl.

Na rok 2015 Rusko počítá s rozpočtovým schodkem ve výši jednoho procenta HDP. Země původně plánovala, že rozpočet ve schodku nebude vůbec.

Ministerstvo financí v revidovaném rozpočtovém plánu také předpokládá, že příjmy budou příští rok proti původním prognózám nižší asi o 3,5 procenta a v roce 2015 o sedm procent. V plánu je přitom snižování výdajů a příští rok chce mimo jiné zmrazit mzdy všem zaměstnancům armády.

Ve srovnání se zadluženými vládami na západě Evropy je plánovaný rozpočtový schodek stále nízký. Rostoucí nutnost půjčovat si peníze ale pošramotí ruské ambice snížit závislost rozpočtu na nestabilních cenách energií.

Rozpočtový deficit bez zahrnutí daní z ropy a zemního plynu v příštích dvou letech klesne jen stěží - v roce 2015 dosáhne 9,6 procenta HDP. I to je víc než původní odhady, a jen o zlomek méně než 10,3 procenta pro letošní rok.

"Rusko mělo zatím docela štěstí, protože ceny ropy byly dost vysoko. To ale nemusí trvat dlouho," uvedl podle Reuters hlavní ekonom ve společnosti Uralsib Alexej Děvjatov.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK