Irská ekonomika se ve druhém čtvrtletí dostala z recese

19.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 19. září (ČTK) - Irská ekonomika se dostala ze své druhé recese za posledních pět let. Hrubý domácí produkt (HDP) ve druhém čtvrtletí vzrostl o 0,4 procenta proti poklesu o 0,6 procenta v předešlému kvartálu. Tempo růstu je ale menší, než čekali analytici, a mohlo by tak zmařit naděje na zmírnění úsporných opatření.

Recese se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu po sobě. Irsko má nyní za sebou tři čtvrtletí poklesu v řadě. Tamní ekonomiku, která je orientovaná na vývoz, pošramotily důsledky dluhové krize v partnerských zemích v Evropě.

Ekonomové v průzkumu agentury Reuters v průměru předpokládali, že irská ekonomika za druhé čtvrtletí vykáže růst o 0,8 procenta.

V meziročním srovnání ekonomika ve druhém kvartálu klesla o 1,2 procenta. To vytváří tlak na prognózu vlády, která v dubnu odhadla tempo hospodářského růstu za celý letošní rok na 1,3 procenta. Ekonomové minulý měsíc předpověděli růst ekonomiky pouze na půl procenta.

Irsko se v listopadu 2010 dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na záchranném úvěru ve výši 85 miliard eur (asi 2,2 bilionu Kč).

Letos v březnu irská vláda prodala své první desetileté dluhopisy od získání pomoci, což byl podle MMF další důležitý krok k úplnému návratu země na dluhopisové trhy. Letos se má Irsko stát první zemí EU, která záchranný program mezinárodních věřitelů opustí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK