Orbán: Maďarsko jedná o znárodnění několika distributorů energií

20.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 20. září (ČTK) - Maďarsko jedná o znárodnění až sedmi poskytovatelů veřejných služeb. Prohlásil to dnes premiér Viktor Orbán. O které společnosti by mohlo jít, ale podle agentury Reuters nesdělil. Maďarská vláda, kterou příští rok čekají volby, se již nějakou dobu snaží snížit ceny energií a oživit ekonomiku.

"Ještě to nemohu prozradit, ale u nejméně šesti až sedmi velmi důležitých společností v tomto sektoru (veřejných služeb), které byly v minulosti privatizovány, pokračujeme v jednáních o jejich odkoupení nebo přesunu do rukou státu," řekl premiér v rozhlasovém rozhovoru.

Mezi velké společnosti v sektoru distribuce energií a dalších veřejných služeb v Maďarsku patří němečtí dodavatelé E.ON a RWE, francouzské podniky EDF a GDF Suez a italská společnost Eni. Žádná z nich se k premiérově sdělení zatím nevyjádřila.

Orbán bude ve volbách příští rok usilovat o další mandát a chce si zajistit větší podporu mezi voliči. V lednu Budapešť snížila ceny energií pro domácnosti o deset procent a na listopad naznačuje další snižování cen za vytápění.

Premiér připomenul, že chce sektor veřejných služeb pro domácnosti přeměnit na neziskový. Příslušné návrhy by prý parlament mohl dostat příští rok na jaře, není ale jasné, zda by mohly být schváleny ještě před plánovanými volbami. K volebním urnám by se Maďaři mohli vydat v dubnu nebo květnu.

Maďaři podle premiéra platí za energie příliš mnoho ve srovnání s výdělky. Poukázal přitom na USA, kde jsou podle něj ceny energií o třetinu nižší než v Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK