Pražská burza v týdnu oslabila o 1,7 procenta na 951,8 bodu

20.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. září (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu oslabila. Index PX proti minulému pátku klesl o 1,7 procenta na 951,8 bodu. Vyplývá to z výsledků zveřejněných pražskou burzou. Nejvíce posílily akcie mediální společnosti CME. Naopak největší propad postihl cenné papíry elektrárenské společnosti ČEZ. V předchozím týdnu akcie posílily o více než dvě procenta.

"Pozornost celého investorského světa se v uplynulém týdnu soustředila na středeční výstup z dvoudenního zasedání americké centrální banky Fed. Ta snížila očekávání na růst ekonomiky a zopakovala, že zvýšení úrokových sazeb očekává až v roce 2015. Zveřejněná makrodata pak vyzněla spíše smíšeně. Akciové trhy reagovaly růstem a index S&P 500 se dostal na svá historická maxima. Hlavní akciové indexy přidaly okolo dvou procent," uvedl analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Minulý pátek po zavření trhu došlo k pravidelnému rebalancování evropského indexu EuroStoxx 600, kam byly poprvé zařazeny také české tituly ČEZ a Komerční banka. Obě firmy však navzdory očekávanému pozitivnímu efektu zařazení do indexu ztrácely. ČEZ dokonce propadl o 4,7 procenta na 488 Kč a stal se nejvíce klesajícím titulem týdne. Část investorů tak zřejmě využila očekávanou zvýšenou likviditu k redukci pozic.

Největší růst pak předvedla mediální skupina CME, která posílila o 7,3 procenta na 100 Kč. Společnost v průběhu minulého víkendu oznámila, že funkce ředitele budou společně vykonávat Christop Maniusch a Michael Del Nin. "Neočekáváme výrazné změny ve směřování firmy, ale trh přijal pozitivně především fakt, že oba nastupující ředitelé jsou spojeni s prací pro hlavního akcionáře firmy Time Warner," upozornil Ryska.

Tón pro začátek příštího týdne mohou udat výsledky německých voleb, které se konají v neděli. Očekává se, že s přehledem zvítězí křesťanští demokraté Angely Merkelové, nicméně nejistota panuje ohledně koaličního partnera. Pokud by výsledek voleb umožnil pouze velkou koalici se sociálními demokraty, evropské trhy by podle Rysky mohly reagovat mírně negativně. "Celkově máme na příští týden neutrální výhled," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK