OKD nebude těžit v Dole Paskov po roce 2014 bez spolufinancování

22.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. září (ČTK) - OKD nebude pokračovat v těžbě uhlí v Dole Paskov po roce 2014, pokud by to musela společnost financovat sama. Nechce dotovat ztrátový provoz. V dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to prohlásil generální ředitel a předseda představenstva OKD a zároveň výkonný ředitel NWR Ján Fabián.

 

Odmítl tak návrh prezidenta Miloše Zemana a premiéra Jiřího Rusnoka, kteří se na sobotní schůzce v Lánech dohodli usilovat o prodloužení těžby nejméně do roku 2016. Podle politiků by těžbu měl platit pouze majitel dolu, tedy společnost OKD, bez přispění státu.

"Nemůžeme se bavit o variantě, kdy my budeme dotovat, financovat něco, co je ztrátové," prohlásil Fabián a zdůraznil, že platné rozhodnutí představenstva společnosti ukládá uzavřít Důl Paskov do konce roku 2014. "Je to jednoznačná varianta, kterou přijal statutární orgán společnosti," dodal Fabián.

Podle něj uzavření dolu vyjde společnost na jednu až 1,5 miliardy korun. "Z toho 500 milionů korun vyjde na technickou uzávěrku dolu, zhruba 700 milionů korun pak půjde na sociální program," prohlásil Fabián.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK