Do Moravskoslezského kraje by mohli přijít noví investoři

23.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 23. září (ČTK) - Do Moravskoslezského kraje by mohlo přijít několik nových investorů, s nimiž se nyní vedou intenzivní jednání. Řekli to dnes v Ostravě účastníci pravidleního jednání pracovní skupiny pro hospodářskou a sociální situaci v kraji. O investory z jakých konkrétních oblastí by se mohlo jednat, nechtěli říct. Hovoří se o tom, že jedním z investorů by mohla být potravinářská firma mířící na Opavsko.

Pracovní skupina řeší aktuální hrozbu útlumu průmyslu v kraji. Podle odhadů úřadu práce jsou v regionu ohroženy tisíce pracovních míst. Těžební společnost OKD například minulý týden oznámila, že zavře Důl Paskov na Frýdecko-Místecku, na kterém pracuje téměř 3000 lidí.

"Existují tady investoři, se kterými se intenzivně jedná. Přirozeně vám nemůže nikdo z nás prozradit, kdo to je, protože nejsme pupkem světa. Nejenom Moravskoslezský kraj jedná o tom, aby byly vytvořeny stovky pracovních míst, jsou to další i okolní země, to znamená bylo by to nediplomatické," řekl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Řekl, že nechtějí vystrašit investory, které podle něj straší už to, jakým způsobem je kraj prezentován. "My jsme dneska na pracovní skupině zaznamenali informaci, že například bankovní domy středním firmám, ne těm velkým, znepříjemňují prostě přístup k úvěrům, protože si vyhodnotily, díky tomu co se v regionu děje, že region je kritický a je tady riziko podporovat například střední stavební firmu překlenovacím úvěrem do doby, než dostane zaplaceno," řekl hejtman.

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala řekl, že se kvůli pracovním místům chystají cesty do zahraničí. "Jsou cesty připravené do světa, do Koreje, do Číny, které se uskuteční nejblíže v několika týdnech s cílem sehnat práci," řekl Cienciala.

Vlastimil Vyplel jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK