Apple tvrdí, že už prodal devět milionů nových telefonů iPhone

23.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. září (ČTK) - Americká technologická společnost Apple prodala během prvních tří dnů od uvedení na trh devět milionů nových telefonů iPhone 5S a iPhone 5C. Firma to uvedla v tiskové zprávě. Poptávka tak výrazně překonala očekávání analytiků, kteří počítali s prodejem kolem šesti milionů kusů. Vadou na kráse ovšem je, že skupina německých hackerů údajně prolomila zabezpečení snímače prstů u těchto přístrojů.

Apple zahájil prodej nových telefonů v pátek. Přístroje se dostávají na trh v době, kdy se firma potýká s klesajícím tržním podílem a čelí kritice kvůli nedostatečným inovacím. Firma nepřišla s žádnou zásadní novinkou od roku 2010, kdy uvedla na trh počítačový tablet iPad.

Telefon iPhone 5S je pokročilejší verzí předchozího modelu iPhone 5. Apple zákazníkům nabídl i levnější iPhone 5C v plastovém provedení. Akcie Applu, které se po prezentaci nových telefonů před dvěma týdny kvůli zklamání z nedostatečných inovací a příliš vysoké ceny "levného" modelu 5S propadly na měsíční minimum, dnes po zprávě o silném prodeji výrazně posílily.

Apple v poslední době ztrácí podíl na trhu s počítačovými tablety i chytrými telefony, kde čím dál více zaostává za přístroji s konkurenčním operačním systémem Android. V letošním druhém čtvrtletí se podíl Applu na trhu s chytrými telefony podle výzkumné společnosti IDC snížil na 13,2 procenta z 16,6 procenta před rokem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK