Pražská burza přerušila čtyřdenní pokles, týden zahájila růstem

23.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. září (ČTK) - Pražská burza dnes přerušila sérii čtyř poklesů v řadě a nový týden zahájila posílením. Index PX zpevnil o 0,56 procenta na 957,13 bodu. Burzu nahoru táhly největší emise, nejvýraznější posílení ale zaznamenaly akcie mediální firmy CME.

Burza zahájila týden lehkým růstem, který příliš nekorespondoval s mírně negativním vývojem v zahraničí. Přesvědčivé vítězství současné německé kancléřky Angely Merkelové v tamních volbách se sice čekalo, ale ne až tak jednoznačné, jak nakonec bylo, uvedl Vladimír Urbánek ze serveru Kurzy.cz.

Cenné papíry CME, která v tuzemsku vlastní televizi Nova a další stanice, vzrostly o 2,30 procenta na 102,30 koruny. Televize Nova pro příští rok počítá s růstem cen reklamy. Dnes CME oznámila spolupráci s poskytovatelem softwarových řešení pro TV, společností Alticast, připomněl Josef Kohout z Patria Finance.

Dnes nejvíce obchodované akcie ČEZ přidaly téměř procento na 492,70 koruny. Odpoledne ztrácely až 1,6 procenta, k zisku jim nakonec pomohl růst cen německé elektřiny, dodal Josef Němý z Komerční banky.

Dařilo se rovněž bankám. Akcie Komerční banky posílily o 0,72 procenta na 4170 korun a Erste Bank o 0,56 procenta na 615,20 koruny.

Se ziskem 0,68 procenta na 29,65 koruny uzavřely akcie těžařské firmy NWR. "Akcie NWR po víkendové přestřelce ohledně dolu Paskov a zprávě o vyšší prodejní ceně uhlí dopoledne silněji rostly, ale postupem času se dopolední optimismus téměř celý vytratil," poznamenal Urbánek. Akcie NWR po otevření trhu spadly o 11 procent a krátce před polednem rostly skoro o sedm procent, doplnil Němý. Firma dnes oznámila jmenování Petera Dormanna ředitelem prodeje a marketingu společnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK