Podnikatelská nálada v Německu pátý měsíc za sebou rostla

24.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. září (ČTK) - Podnikatelská nálada v Německu se v září zvýšila již pátý měsíc za sebou. Rostla však pomaleji, než se čekalo. Průzkum, jehož výsledky zveřejnil výzkumným institut Ifo, je dalším potvrzením toho, že největší evropská ekonomika po slabém růstu na počátku letošního roku nabírá na rychlosti.

Index podnikatelské nálady se v srpnu zvýšil na 107,7 bodu ze srpnových revidovaných 107,6 bodu. Analytici v anketě agentury Reuters však čekali zvýšení hodnoty indexu až na 108,2 bodu. Hodnota indexu odráží postoj představitelů zhruba 7000 firem z celého Německa.

Ukazatel současné situace se snížil o 0,6 bodu na 111,4 bodu. Dílčí index podnikatelských očekávání stoupl o 0,9 bodu na 104,2 bodu.

"Je to dobrá zprávě. Německá ekonomika nabírá na rychlosti a růst ve třetím čtvrtletí by měl být znovu silný," komentoval výsledky ekonom firmy Helaba Ralf Umlauf. Dodal však, že je tak trochu zklamáním, že růst celkového indexu byl způsoben jen vyšším očekáváním. Nyní bude podle něj důležité, aby nová vláda byla schopná zabránit napětí.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla ve srovnání s předchozím kvartálem o 0,7 procenta. Tempo růstu bylo nejrychlejší za více než rok a vyšší, než čekali analytici. V prvním čtvrtletí ekonomika stagnovala. V meziročním srovnání HDP posílil o 0,9 procenta po propadu o 1,6 procenta v prvním čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK