Spotřebitelská důvěra v USA v září klesla

24.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. září (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v září zhoršila. Američané jsou proti předchozímu měsíci méně optimističtí ohledně budoucího vývoje zaměstnanosti a mezd, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnila organizace Conference Board. Index spotřebitelské nálady klesl na 79,7 bodu ze srpnových 81,8 bodu.

Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně, neboť se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty ve Spojených státech podle agentury Reuters zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Index již výrazně vzrostl z nízkých hodnot, kde byl v období hospodářské recese. Stále však zůstává pod hranicí 90 bodů, která obvykle signalizuje zdravou ekonomiku.

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí vzrostla o 2,5 procenta. Tempo jejího růstu se tak ve srovnání s předchozím kvartálem více než zdvojnásobilo. Míra nezaměstnanosti v USA v srpnu klesla na 7,3 procenta, což byla nejnižší úroveň od konce roku 2008.

Americká centrální banka (Fed) nicméně minulý týden překvapivě nechala v platnosti dosavadní opatření na podporu ekonomiky. Nenaplnila tak očekávání, že začne své rozsáhlé nákupy dluhopisů postupně omezovat. Banka také zhoršila odhad hospodářského růstu pro letošní i příští rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK