Pražská burza přerušila dvoudenní růst a oslabila o 0,18 pct.

25.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. září (ČTK) - Pražský akciový trh přerušil dvoudenní růst a v souladu s vývojem hlavních trhů dnes oslabil. Index PX ztratil mírných 0,18 procenta na 960,25 procenta, burzu do červených čísel táhly především akcie Erste Bank. Dařilo se naopak dnes nejvíce obchodovaným akciím Telefóniky.

"Pražská burza předvedla ve všech ohledech průměrný den. Nejasné signály ze zahraničí nerušily žádné výrazněji kurzotvorné domácí zprávy," uvedl Vladimír Urbánek ze serveru Kurzy.cz. Aktivita investorů se soustředila na ČEZ a Telefóniku, doplnil Josef Kohout z Patria Finance.

Akcie Erste Bank zlevnily o 0,70 procenta na 608,80 koruny. Ztráty postihly rovněž cenné papíry Komerční banky, které si pohoršily o 0,26 procenta na 4150 korun.

Nejvíc oslabily akcie sázkové firmy Fortuna, a to o téměř procento na 101 korun. Cenné papíry ČEZ stagnovaly na 497 Kč, když titulu podle Urbánka nijak neprospěly informace o dalších prodejích akcií firmy v držení jejího finančního ředitele Alana Svobody.

Akcie Telefóniky vzrostly o 0,76 procenta na 303,20 koruny. Kohout upozornil na to, že analytici Erste potvrdili titulu doporučení "redukovat" s cílovou cenou 280 korun. Připomněli mimo jiné myšlenku ČSSD po volbách uvalit na telekomunikace, energetiky i finance sektorovou 25 až 30procentní daň.

Dařilo se i akciím těžařské firmy NWR, které zhodnotily o 0,69 procenta na 29 korun. Přestřelka mezi čelnými představiteli státu a majiteli problematického dolu Paskov o jeho další budoucnosti pokračovala bez výraznějšího posunu, uvedl Urbánek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK