Dolar kvůli obavám ohledně amerického rozpočtu klesá

25.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. září (ČTK) - Dolar po čtyřech ziskových seancích v řadě dnes klesá k euru i k japonskému jenu - americkou měnu oslabují zejména obavy z neúspěchu jednání o americkém rozpočtu. Američtí zákonodárci musejí do pondělí ohledně rozpočtu dosáhnout dohody, která umožní další fungování americké vlády. Jednání jsou zatím dost složitá.

Euro k dolaru kolem 18:00 SELČ zpevňovalo o zhruba 0,4 procenta na 1,3529 USD. Dolar k japonskému jenu oslaboval o asi 0,1 procenta na 98,6 JPY, zatímco euro vůči jenu asi 0,3 procenta přidávalo, a nacházelo se tak blízko 133,40 JPY.

Jednotnou evropskou měnu podpořily údaje, podle kterých se nálada mezi německými spotřebiteli dál zlepšuje a ocitla se nejvýše za šest let. Zisky eura ale pravděpodobně omezí obavy některých investorů kvůli možnému dalšímu uvolnění měnové politiky v eurozóně, což tento týden nevyloučil šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi.

Dolar oslabovala nejistota ohledně jednání o americkém rozpočtu. V USA začíná v úterý nový fiskální rok a vláda nebude schopna zajišťovat všechny služby, pokud obě komory amerického Kongresu neschválí rozpočet, který by pokrýval aspoň prvních několik týdnů nového fiskálního roku.

Republikáni svou verzi přechodného rozpočtu již přijali, ovšem s podmínkou, se kterou nesouhlasí demokratičtí spojenci prezidenta Baracka Obamy. Senát, který ovládají demokraté, by měl o vlastním návrhu provizorního rozpočtu hlasovat již dnes.

Hluboké názorové rozpory v Kongresu panují i v otázce zvýšení takzvaného dluhového stropu. Americký ministr financí dnes varoval, že pokud Spojené státy včas nezvýší limit zadlužení, pak jim do 17. října dojdou peníze na úhradu splatných závazků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK