Vláda schválila dotaci pro průmyslovou zónu v Karviné

31.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karviná 31. října (ČTK) - Vláda schválila dotaci až 750 milionů korun na vybudování průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné. Po kompletní dostavbě by zóna měla mít plochu 100 hektarů, mají v ní vzniknout stovky pracovních míst. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Jana Dronská.

Ministerstvo zařadilo zónu v oblasti bývalého Dolu Barbora mezi projekty strategických průmyslových zón na základě opakované žádosti Moravskoslezského kraje. Zóna se nachází v Karviné, nedaleko od Havířova, Orlové i Ostravy.

"Vybudování této zóny patří mezi protikrizová opatření vlády pro Moravskoslezský kraj. Nová průmyslová zóna pomůže řešit problematiku vysoké nezaměstnanosti, případně i propouštění ve společnosti OKD a bude mít pozitivní vliv na podnikatelské prostředí v regionu," uvedl ministr průmyslu v demisi Jiří Cienciala.

Celkové náklady včetně výkupu pozemků v zóně činí 1,1 miliardy korun. Dronská uvedla, že podíl dotace může dosáhnout maximálně 75 procent a že na financování přípravy průmyslové zóny budou využity prostředky uspořené při budování průmyslových zón v Nošovicích na Frýdecko-Místecku a Mošnově na Novojičínsku.

"Česká republika potřebuje další plochy vhodné pro strategické investory. Peníze vložené do výstavby se mnohonásobně vrátí, a to zejména v podobě nových pracovních míst," uvedl generální ředitel agentury CzechInvest Marian Piecha.

Moravskoslezský kraj se dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnaností. V kraji je bez práce přes 82.500 lidí a podíl nezaměstnaných tam na konci září dosahoval 9,8 procenta. Lidé se navíc obávají, že o práci přijdou další stovky lidí v souvislosti s chystaným uzavřením Dolu Paskov firmy OKD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK