Nové solární instalace v Německu letos klesly víc než o polovinu

31.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 31. října (ČTK) - Instalace nových solárních panelů v Německu jsou letos o více než polovinu nižší než loni a blíží se k úrovni, kterou vláda považuje za udržitelnou. Propad nových instalací odráží vládní kroky k omezení subvencí pro solární energii.

Podle dnešní zprávy spolkového úřadu pro regulaci přenosových sítí Bundesnetzagentur se od ledna do září v Německu instalovala solární zařízení o výkonu kolem 2700 megawatů, o 58 procent méně než ve stejném období loňského roku. "Je evidentní, že růst fotovoltaických systémů se stabilizuje," uvedl k údajům prezident úřadu Jochen Homann.

Německo je díky štědrým subvencím pro dodavatele proudu ze solárních panelů v podobě garantovaných cen na 20 let největším výrobcem solární energie na světě, třebaže zde slunce nesvítí zdaleka tolik jako například v jižní Evropě. Od roku 2010 se zde instalovaly kapacity o nominálním výkonu 25.000 MW; odpovídá to asi 25 jaderným blokům, reálný výkon solárních kapacit je ale mnohem nižší.

Vláda omezuje pobídky pro nové instalace tak, aby se jejich nárůst zpomalil na 2500-3500 MW ročně. Prudký nárůst solárních kapacit se stal problémem jak pro spotřebitele, kteří musí kvůli obří podpoře "zelené" energie platit za energii nejvíce v Evropě, tak pro elektrárenské společnosti, které pod tlakem propadu velkoobchodních cen nemají peníze na investice a musí odstavovat i nejmodernější elektrárny na plyn a uhlí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK